Strogonow z sera halloumi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Strogonow z sera halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

150 mililitrów

2 gramy

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser halloumi pokrój w grubą 1 cm kostkę i podsmaż go na patelni na rozgrzanym oleju, aż zrobi się rumiany. Ser przełóż na talerz.

Krok 2

Obierz cebulę, pokrój ją razem z papryką w paseczki, grzyby przekrój na ćwiartki, a pomidora pokrój w kosteczkę. Cebulę, paprykę i grzyby podsmaż na patelni, a gdy zrobią się rumiane, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, czerwoną soczewicę, musztardę dijon, wodę, mleko oraz Knorr Gulasz, by potrawa cechowała się wyrazistym smakiem i pożądaną konsystencją.

Krok 3

Wszystko razem dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut, aż soczewica zrobi się miękka. Dodaj tymianek oraz na powrót wrzuć ser.

Krok 4

Strogonowa podawaj z chlebem, ryżem lub pełnoziarnistym makaronem, posypanego po wierzchu posiekaną wcześniej natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast sera możesz użyć mięsa: wołowiny, kurczaka bądź nawet wieprzowiny.

Ten przepis to smaczny sposób na jedzenie dużej ilości warzyw. Jedna porcja dostarcza 170 g warzyw, czyli 85% zalecanej dziennej ilości warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 400 g warzyw i owoców dziennie.

4

Opinie o przepisie

  • Leszek Ignatowicz

    Leszek Ignatowicz , 24.09.2020

    wygląda smakowicie .chciałbym znać przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 14.12.2018

    Ja myslę ,że można dodać mieso jak ktos tak lubi.Przepis fajny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 14.10.2018

    czy można do tego dodać jeszcze kurczaka ? jesli tak to ile ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 05.10.2018

    czy można dać oprocz sera jeszcze mieso ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strogonow z sera halloumiStrogonow z sera halloumi

Ser halloumi pokrój w grubą 1 cm kostkę i podsmaż go na patelni na rozgrzanym oleju, aż zrobi się rumiany. Ser przełóż na talerz.