
Składniki
500 gramów
4 sztuki
0.5 szklanki
100 gramów
150 gramów
80 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalewamy alkoholem w miseczce. Gdy napęcznieją przekładamy je na sitko aby ociekły.

Krok 2
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i krótko miksujemy.

Krok 3
Masę podgrzewamy na małym ogniu w rondelku do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Krok 4
Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę. Mieszamy z migdałami i rodzynkami.

Krok 5
Ser mielimy dwa razy, odsączamy z nadmiaru wody. Ser, masę z żółtek i śmietany i masło krótko miksujemy. Dodajemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do sitka wyłożonego gazą, końce gazy wiążemy. Przyciskamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach paschę przekładamy na talerzyk.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna pascha
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie chrapkę na coś nowego? Wielkanocna pascha będzie jak znalazł. Choć jej podstawę stanowi dwukrotnie zmielony twaróg, nie przypomina dobrze znanych serników. Przygotujcie się na powiew świeżości podczas świątecznych przygotowań.
Dla kogo?
Chcecie połączyć tradycyjne specjały z ochotą na spróbowanie czegoś innego? Zbyt wymyślne eksperymenty mogą nie być mile widziane w czasie świątecznych spotkań. Wielkanocna pascha okaże się perfekcyjnym kompromisem.
Na jaką okazję?
Po śniadaniu wielkanocnym, podczas którego kosztujecie jaj na różne sposoby i obiedzie złożonym z gęstego żurku oraz popisowej pieczeni, przychodzi pora na deser. Wielkanocna pascha będzie oryginalną alternatywą dla drożdżowych ciast i słodkich mazurków.
Czy wiesz, że?
Pierwsze przepisy na paschę przybyły do Polski z terenów Rosji oraz Ukrainy.
Dla urozmaicenia:
Do bakalii na ciasto paschę warto dorzucić pistacje albo orzechy włoskie.