Świąteczna pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

748 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

250 gramów

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

dodatkowo:

50 gramów

100 gramów

100 gramów

3 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię (możesz ją lekko podgrzać w mikrofali) utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtka.

Świąteczna pascha - Krok 1

Krok 2

Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej by się rozpuściła. Do utartej Kasi dodaj twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodaj ubitą z pozostałym cukrem pianę z białek.

Świąteczna pascha - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj i dodaj do masy serowej razem z rodzynkami i żurawinami. Wszystko razem wymieszaj.

Świąteczna pascha - Krok 3

Krok 4

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm połóż warstwę biszkoptów. Na biszkopty wyłóż masę serową i odstaw na godzinę, dwie do lodówki, by masa stężała. Po tym czasie wyjmij paschę z formy.

Świąteczna pascha - Krok 4

Krok 5

Śmietankę podgrzej w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lekko przestygnie. Paschę udekoruj przygotowaną polewą i jajeczkami.

Świąteczna pascha - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agata Dąbrowska

    Agata Dąbrowska , 10.04.2020

    Wspaniały przepis Cudowny smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej