Świąteczna pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

748 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

dodatkowo:

50 gramów

100 gramów

100 gramów

3 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię (możesz ją lekko podgrzać w mikrofali) utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtka.

Świąteczna pascha - Krok 1

Krok 2

Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej by się rozpuściła. Do utartej Kasi dodaj twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodaj ubitą z pozostałym cukrem pianę z białek.

Świąteczna pascha - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj i dodaj do masy serowej razem z rodzynkami i żurawinami. Wszystko razem wymieszaj.

Świąteczna pascha - Krok 3

Krok 4

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm połóż warstwę biszkoptów. Na biszkopty wyłóż masę serową i odstaw na godzinę, dwie do lodówki, by masa stężała. Po tym czasie wyjmij paschę z formy.

Świąteczna pascha - Krok 4

Krok 5

Śmietankę podgrzej w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lekko przestygnie. Paschę udekoruj przygotowaną polewą i jajeczkami.

Świąteczna pascha - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej