Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca
średnie
92 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 łyżki
4 łyżki
12 plastrów
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w dość grubą kostkę 3x3 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj oliwę z pomidorów suszonych, przyprawę Knorr oraz skórkę z cytryny. Powstałą marynata polej mięso. Wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą.

Krok 3
Na każdy kawałek mięsa nałóż liść szałwii oraz po kawałku suszonego pomidora, a następnie zawiń w plasterek szynki. W taki sposób przygotuj pozostałe mięso.

Krok 4
Następnie kawałki mięsa nabijaj na patyki na przemian z koktajlowymi pomidorkami.

Krok 5
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 12-15 minut. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i sosem Hellmann's Green Pepper.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do marynaty odrobinę suszonego chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca
Jeśli podczas gotowania lubisz inspirować się kuchniami świata i łączyć różne smaki, wypróbuj szaszłyki z rostbefu. Saltimbocca to w oryginalnym przepisie małe cielęce kotleciki, owinięte szynką parmeńską i szałwią. Wykorzystaj to połączenie także z mięsem wołowym. Rostbef pokrój na niewielkie kawałki, by dobrze nadawały się do nadziewania na patyczek i zamarynuj w przyprawie do grilla oraz oliwie. Każdą kostkę mięsa zawiń w plaster szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej albo innej tego typu, razem z liściem świeżej szałwii oraz suszonym pomidorem, a następnie nabijaj na patyki na przemian z pomidorkami koktajlowymi. Piecz na grillu przez kilkanaście minut, a potem podawaj z sosem o smaku zielonego pieprzu, świeżym pieczywem oraz zieloną sałatą. Dobrze będzie także pasował dodatek opiekanych ziemniaków, zwłaszcza, jeśli danie podajesz na obiad. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z rostbefu à la saltimbocca i przygotuj je przy najbliższej okazji. Cenimy twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.