Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

63 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

4 łyżki

12 plastrów

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w dość grubą kostkę 3x3 cm.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę z pomidorów suszonych, przyprawę Knorr oraz skórkę z cytryny. Powstałą marynata polej mięso. Wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek mięsa nałóż liść szałwii oraz po kawałku suszonego pomidora, a następnie zawiń w plasterek szynki. W taki sposób przygotuj pozostałe mięso.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Następnie kawałki mięsa nabijaj na patyki na przemian z koktajlowymi pomidorkami.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 12-15 minut. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i sosem Hellmann’s Green Pepper.

Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do marynaty odrobinę suszonego chilli.

22

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Banaszak

    Grzegorz Banaszak , 15.05.2016

    ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kęsicki

    Marek Kęsicki , 14.06.2015

    Dlaczego przepisy.pl pod szyldem tych dwu pań zamieszczają przepisy kulinarne.One polubiły jedną potrawę,a wy bez ich zgody non stop wrzucacie kolejne przepisy,sugerując,że to one polubiły i wrzucają na fb.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Londonsky

    Londonsky , 14.06.2015

    dobry przepis   a tu coś ode mnie na upał w prezencie :) https://www.youtube.com/watch?v=8xbCVwt1j1U

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 14.06.2015

    Apetycznie wygląda mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Tabeau

    Roman Tabeau , 14.06.2015

    Polski rostbef nie nadaje się, za dużo tkanki łącznej, po usmażeniu twardy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pielach-Mierzyńska

    Ewa Pielach-Mierzyńska , 14.06.2015

    Moim zdaniem najlepsze szaszłyki to z polędwicy wołowej proszę się przekonać smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dziugiel

    Ewa Dziugiel , 13.06.2015

    wloskie jedzenie jest beste!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska , 13.06.2015

    Kiedy robisz to sie zalapie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boleslaw Kuta

    Boleslaw Kuta , 13.06.2015

    Idziemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Wesołek

    Aniela Wesołek , 13.06.2015

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska , 13.06.2015

    SMACZNEGO<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Janik

    Lucyna Janik , 13.06.2015

    Małgosiu czy zapraszasz mnie na te pyszności, to choćbym miała te prawie 300 km przejechać to wsiadam w samochód i już jadę. A jeszcze jak będziemy jeść te pyszności w miłym towarzystwie to tego sobie nie od mówię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 13.06.2015

    Przepraszam Tereniu, przepraszm Agnieszko ale akurat nie miałem okularów i tak jakoś mi to wyglądało. Ale teraz widzę z może to być pyszne serdecznie Was pozdrawiam. Rychu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 13.06.2015

    Eeee.. niewiem czy to może być dobre "gęsie pipki" z pomidorami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Polomska

    Joanna Polomska , 13.06.2015

    smakowicie wygląda, musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Szczesny

    Wojtek Szczesny , 13.06.2015

    Kaśia smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Anna Malkinska-Dinolo

    Wanda Anna Malkinska-Dinolo , 13.06.2015

    si si

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Złomańczuk

    Jadwiga Złomańczuk , 13.06.2015

    Smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Olejnik

    Marian Olejnik , 13.06.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kaliniec

    Wanda Kaliniec , 13.06.2015

    Chciałaby dusza do raju.... smakowego......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 13.06.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Trojanowska

    Bogusława Trojanowska , 13.06.2015

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z rostbefu a la włoska SaltimboccaSzaszłyki z rostbefu a la włoska Saltimbocca

Jeśli podczas gotowania lubisz inspirować się kuchniami świata i łączyć różne smaki, wypróbuj szaszłyki z rostbefu. Saltimbocca to w oryginalnym przepisie małe cielęce kotleciki, owinięte szynką parmeńską i szałwią. Wykorzystaj to połączenie także z mięsem wołowym. Rostbef pokrój na niewielkie kawałki, by dobrze nadawały się do nadziewania na patyczek i zamarynuj w przyprawie do grilla oraz oliwie. Każdą kostkę mięsa zawiń w plaster szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej albo innej tego typu, razem z liściem świeżej szałwii oraz suszonym pomidorem, a następnie nabijaj na patyki na przemian z pomidorkami koktajlowymi. Piecz na grillu przez kilkanaście minut, a potem podawaj z sosem o smaku zielonego pieprzu, świeżym pieczywem oraz zieloną sałatą. Dobrze będzie także pasował dodatek opiekanych ziemniaków, zwłaszcza, jeśli danie podajesz na obiad. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z rostbefu à la saltimbocca i przygotuj je przy najbliższej okazji. Cenimy twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.