
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
120 gramów
1 sztuka
160 gramów
100 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka, rzodkiewki i winogrona umyj. Ogórka pokrój w paski, rzodkiewki przekrój na pół i ułóż warzywa na dużym drewnianym talerzu.
Krok 2
Marynaty odcedź, przełóż do miseczki i również ułóż na talerzu.
Krok 3
Ser pokrój na mniejsze kawałki, połóż na talerzu z warzywami.
Krok 4
Talerz przekąsek udekoruj winogronami, orzechami i posyp przyprawą Knorr.

Dobra rada:
Przekąski możesz dodatkowo udekorować świeżymi kiełkami lub sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Talerz przekąsek
Przekąski – nieodzowny element menu każdego większego przyjęcia i kameralnego spotkania. Okazują się niezastąpione, gdy zaczyna burczeć w brzuchu między głównymi posiłkami. Ważne, by były nie tylko smaczne, ale też różnorodne i podane w estetyczny sposób. Razem z nami sprawdźcie, jak stworzyć wyborną i spójną kompozycję przekąsek na jednym talerzu.
Dla kogo?
Nie każdy dysponuje dużą ilością czasu na przygotowanie kulinarnych cudów. Talerz przekąsek śmiało można potraktować jako przystawkę ekspresową.
Na jaką okazję?
Organizujecie spontaniczne spotkanie albo godzinę temu dowiedzieliście się, że znajomi wpadną z wizytą? Powitajcie ich kolorowym półmiskiem z przekąskami, na którym nie zabraknie marynowanych specjałów, świeżych warzyw, owoców, orzechów i serów.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie, przypominające kształtem mózg z dwiema półkulami, są bardzo dekoracyjnym wykończeniem talerza z przekąskami. Świetnie wzbogacają danie słodko-gorzkim smakiem.
Dla urozmaicenia:
Jako owocowy akcent talerza z przekąskami, oprócz winogron, sprawdzą się też figi, gruszki, suszone morele i żurawina.


































