Talerz przekąsek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Talerz przekąsek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

120 gramów

1 sztuka

160 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka, rzodkiewki i winogrona umyj. Ogórka pokrój w paski, rzodkiewki przekrój na pół i ułóż warzywa na dużym drewnianym talerzu.

Krok 2

Marynaty odcedź, przełóż do miseczki i również ułóż na talerzu.

Krok 3

Ser pokrój na mniejsze kawałki, połóż na talerzu z warzywami.

Krok 4

Talerz przekąsek udekoruj winogronami, orzechami i posyp przyprawą Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przekąski możesz dodatkowo udekorować świeżymi kiełkami lub sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Talerz przekąsek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Talerz przekąsekTalerz przekąsek

Przekąski – nieodzowny element menu każdego większego przyjęcia i kameralnego spotkania. Okazują się niezastąpione, gdy zaczyna burczeć w brzuchu między głównymi posiłkami. Ważne, by były nie tylko smaczne, ale też różnorodne i podane w estetyczny sposób. Razem z nami sprawdźcie, jak stworzyć wyborną i spójną kompozycję przekąsek na jednym talerzu.

Dla kogo?

Nie każdy dysponuje dużą ilością czasu na przygotowanie kulinarnych cudów. Talerz przekąsek śmiało można potraktować jako przystawkę ekspresową.

Na jaką okazję?

Organizujecie spontaniczne spotkanie albo godzinę temu dowiedzieliście się, że znajomi wpadną z wizytą? Powitajcie ich kolorowym półmiskiem z przekąskami, na którym nie zabraknie marynowanych specjałów, świeżych warzyw, owoców, orzechów i serów.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie, przypominające kształtem mózg z dwiema półkulami, są bardzo dekoracyjnym wykończeniem talerza z przekąskami. Świetnie wzbogacają danie słodko-gorzkim smakiem.

Dla urozmaicenia:

Jako owocowy akcent talerza z przekąskami, oprócz winogron, sprawdzą się też figi, gruszki, suszone morele i żurawina.