Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

128

2283 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5436 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

masa:

15 sztuk

50 gramów

100 gramów

50 gramów

200 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krakersy wrzucamy do blendera i miksujemy. Czekoladę z Kasią rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zmiksowane krakersy wrzucamy do rozpuszczonej czekolady i dobrze mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy ciasto i wypełniamy nim formę do tarty, a następnie wkładamy do lodówki.

Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - Krok 1

Krok 2

Następnie przygotowujemy masę. Do rondla wlewamy śmietankę i mocno podgrzewamy. Nie gotujemy. Ściągamy z ognia i wrzucamy pokruszone czekolady i Kasię, energicznie mieszając .

Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - Krok 2

Krok 3

Następnie bierzemy truskawki, usuwamy szypułki i przecinamy je na pół. Wyciągamy spód z lodówki i wlewamy masę do środka. Przygotowane truskawki układamy delikatnie wciskając przecięciem w masę i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - Krok 3
28

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Piasecka

    Małgorzata Piasecka, 05.02.2020

    Doskonała tarta, nasza ulubiona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Gruszczewska

    Natalia Gruszczewska, 21.01.2020

    sugerując się komentarzami, dodałam do masy czekoladowej około 100/125g mascarpone i wyszło idealnie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Lukowiec

    Agnieszka Lukowiec, 13.07.2019

    Do masy czekoladowe polecam dodać mascarpone lub po prostu żelatynę, inaczej nie stężeje i będzie się rozlewać. Za drugim razem wyszło mi idealnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mat Game

    Mat Game, 18.05.2019

    Wyszlo super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Sienkowska

    Aleksandra Sienkowska, 29.08.2018

    Czy komus stezalo??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michelle Callaway

    Michelle Callaway, 24.06.2017

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anastazja Sukania

    Anastazja Sukania, 20.02.2017

    nic nie tęzeje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anastazja Sukania

    Anastazja Sukania, 19.02.2017

    wogole nie tęzeje, co mam zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anastazja Sukania

    Anastazja Sukania, 19.02.2017

    jak to ma stężec? jest w lodówce, ale masa czekoladowa nadal się rozlewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Niziurska

    Ania Niziurska, 02.09.2016

    truskawki zastąpiłam malinami, wyszło pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha, 26.07.2016

    Kasia nie nadaje się do jedzenia. Jest to tłuszcz utwardzony zawierający bardzo szkodliwe tłuszcze trans. Można użyć naturalnego tłuszczu, jakim jest masło. Będzie zdrowiej i smaczniej. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamilla Tomasz Stala

    Kamilla Tomasz Stala, 13.07.2016

    Uwielbiamy puszysty krem mascarpone z malinami i jagodami, polany czekolada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Mazur

    Teresa Mazur, 13.07.2016

    Dla mnie to nie zjadliwe , margaryna ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Zachęcamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Buczko

    Katarzyna Buczko, 12.07.2016

    Wygląda smakowicie! <3 Na pewno się skuszę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Oczywiście ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Nie ma to jak czekolada i truskawki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czu Artur Anna

    Czu Artur Anna, 12.07.2016

    Robiłam już trzy razy i zawsze pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo, 12.07.2016

    ohhhhhhhhhhhhhhhhhh <3 czasami warto zgrzeszyć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Skop

    Irena Skop, 11.07.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Monola

    Ola Monola, 09.06.2016

    a ile czekolady dodac do krakersow?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sosin

    Joanna Sosin, 04.06.2016

    Proszę podać proporcje ile czego do czego i ile ma być śmietanki i jakiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta  Górska

    Aneta Górska , 01.06.2016

    Wszystko opisane. 1 Kasię dajemy do krakersów drugą do masy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Wyrzykowski

    Artur Wyrzykowski, 25.05.2016

    super,super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Magdalena Kudlińska

    Ewa Magdalena Kudlińska, 18.05.2016

    Bruno :) Maybe I will make it ... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czu Artur Anna

    Czu Artur Anna, 07.05.2016

    Pycha:-) Jedna wada, szybko znika;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz, 14.04.2016

    W przepisie nie podano co z drugą częścią Kasi zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczeniaTarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia

Ta słodka przekąska jest doskonałą alternatywą dla ciast pieczonych. Wypróbuj przepis na tartę czekoladową z truskawkami. Przygotujesz ją bardzo szybko i z pewnością uzyskasz smaczny efekt. Rozpocznij od przyrządzenia spodu tarty – połącz zmiksowane w blenderze słone krakersy z margaryną oraz czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (najlepiej sprawdzi się ciemna, jednak możesz opcjonalnie zastąpić ją mleczną). Z tak przygotowanej masy uformuj ciasto i wylep nim formę do tarty, a następnie odstaw do lodówki. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy czekoladowej. Do mocno podgrzanej śmietanki dodaj różne rodzaje czekolad i margarynę, ciągle mieszając. Potem obierz truskawki, usuń z nich szypułki i podziel owoce na połówki. Wyjmuj spód z lodówki i zalej go masą czekoladową. Truskawki ułóż na wierzchu tarty, delikatnie wciskając je w masę. Całość znów odstaw do lodówki, by odpowiednio stężała. Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj ją z mrożoną herbatą owocową.