Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

80 gramów

100 gramów

wierzch:

200 gramów

150 mililitrów

20 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 1

Krok 2

Arkusz papieru do pieczenia pognieć w dłoniach. (Dzięki temu będzie łatwiej układał się w formie.) Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 2

Krok 3

Papier z ciastem przełóż do foremki do tarty o średnicy 24 cm. Ciastem wylep spód i boki formy. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w 200 °C.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 3

Krok 4

Napój sojowy podgrzej razem z Kasią. Do gorącego dodaj startą na tarce czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 4

Krok 5

Śliwki pokrój na kawałki i ułóż na upieczonym cieście w foremce.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 5

Krok 6

Całość zalej masą czekoladową i odstaw do lodówki, aż czekolada stężeje.

Tarta śliwkowo-czekoladowa bez laktozy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej