Torcik - Bajkowy świat krecika

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

0.3 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

2 łyżki

2 szklanki

10 gramów

6 łyżek

krem:

0.5 opakowania

1 szklanka

2 łyżki

dekoracja:

500 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

syrop:

2 łyżeczki

0.3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, wodę, kakao i połowę cukru włóż do rondelka, gotuj, aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Wlej do miski i odstaw do przestygnięcia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij mikserem z resztą cukru na sztywną pianę.

Krok 4

Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.

Krok 5

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24cm.

Krok 6

Piecz 50 minut w 180 st. C (w termoobiegu).

Krok 7

Upieczone i wystudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój w poprzek, posmaruj dżemem i złóż ponownie.

Krok 8

Kasię utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj śmietankę. Powstałym kremem posmaruj całą powierzchnię ciasta.

Krok 9

Stół posyp cukrem pudrem i zagnieć na nim różowy lukier plastyczny. Jeśli będzie kleić się do rąk, dodaj trochę cukru pudru.

Krok 10

Masę rozwałkuj na cienki placek i oklej nim ciasto.

Krok 11

Cukier wymieszaj z 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj, by powstał syrop.

Krok 12

Biały i żółty lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj.

Krok 13

Z białej masy wytnij buzię kotki i przyklej za pomocą syropu do tortu.

Krok 14

Z reszty masy białej i żółtej wytnij foremkami kolorowe kwiatki.

Krok 15

Kwiatki smaruj syropem i przyklejaj do powierzchni ciasta.

Krok 16

Z czarnego lukru plastycznego zrób cienkie wałeczki i zrób obrys buzi kotki i wąsy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik - Bajkowy świat krecika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej