Torcik Emilki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

150 gramów

3 sztuki

krem:

0.5 litra

2 sztuki

2 łyżki

1.5 łyżki

1.5 łyżki

1 opakowanie

dodatkowo:

null gramów

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować 250 ml wody z solą i Kasią.

Krok 2

Wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.

Krok 3

Odstawić i dodawać po jednym jajku i proszek.

Krok 4

Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać ciasto tworząc dysk do wymiaru waszej formy (metalowej obręczy).

Krok 5

Ciasto upiec na złoty kolor w 175°C. Z reszty można zrobić małe ptysie posypane grubym cukrem (może być kostka cukru rozbita na drobniejsze kawałki).

Krok 6

Krem śmietankowy (lub waniliowy): Można użyć gotowego budyniu i zmieszać z ubitą śmietaną, ale u mnie nie ma takich, więc krem robię sama.

Krok 7

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać zapach i mąki. Potem dolewać gorące mleko cały czas miksując. Przelać do rondelka i gotować do zgęstnienia. Pogotować chwilkę i odstawić.

Krok 8

Rozpuścić w kremie 2 listki żelatyny wcześniej namoczone w zimnej wodzie. Ostudzić mieszając.

Krok 9

Ubić 20 ml śmietanki na sztywno z 1 łyżką cukru pudru i dodać do wystudzonego kremu budyniowego.

Krok 10

Użyć brzoskwiń z puszki lub dojrzałych obranych ze skórki. Moje były mało dojrzałe więc dodałam troszkę truskawek.

Krok 11

Położyć obręcz na cieście, posmarować odrobiną konfitury brzeg ciasta i ułożyć rurki waflowe dookoła. Rozmieścić owoce i zalać kremem.

Krok 12

Ozdobić resztą owoców i jedną rurką pokruszoną.

Krok 13

Dać do lodówki na 2 godziny lub więcej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik Emilki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej