Torcik jabłkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

383 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa jabłkowa:

2 kilogramy

0.5 szklanki

1 opakowanie

masa śmietanowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

biszkopt:

6 sztuk

0.7 szklanki

0.7 szklanki

3 łyżeczki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Krok 2

Dodać żółtka i jeszcze ubijać.

Krok 3

Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 4

Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 6

Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Krok 7

Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę.

Krok 8

Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć pod przykryciem.

Krok 9

Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać.

Krok 10

Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Krok 11

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem.

Krok 12

Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku.

Krok 13

Chwilę ubijać.

Krok 14

Następnie wyłożyć na masę jabłkową.

Krok 15

Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

Krok 16

Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej