Torcik jabłkowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

383 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa jabłkowa:

2 kilogramy

0.5 szklanki

1 opakowanie

masa śmietanowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

biszkopt:

6 sztuk

0.7 szklanki

0.7 szklanki

3 łyżeczki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Krok 2

Dodać żółtka i jeszcze ubijać.

Krok 3

Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 4

Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 6

Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Krok 7

Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę.

Krok 8

Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć pod przykryciem.

Krok 9

Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać.

Krok 10

Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Krok 11

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem.

Krok 12

Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku.

Krok 13

Chwilę ubijać.

Krok 14

Następnie wyłożyć na masę jabłkową.

Krok 15

Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

Krok 16

Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również