Torcik kokosowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

150 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

krem:

80 gramów

500 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy w kształcie serca. Piecz w 180 st. C około 30 minut.

Krok 2

Upieczony biszkopt wyjmij z formy do góry dnem, a gdy ostygnie przekrój na dwa blaty. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia.

Krok 3

Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Chwilę pogotuj. Gdy masa zgęstnieje odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Miękką Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochę, ciągle miksując, zimny krem. Wiórki kokosowe upraż na złoto na suchej patelni. Przestudź. Połowę kremu połącz z połową wiórków.

Krok 5

Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu i posmaruj boki ciasta. Pozostałym kremem bez wiórków posmaruj wierzch ciasta i za pomocą szprycy zrób ozdobny rant. Resztą wiórków obsyp boki torciku.

Krok 6

Przygotowaną wcześniej galaretkę posiekaj nożem i posyp nią wierzch serca. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą zrób na pergaminie napis i gdy zastygnie przełóż na galaretkę. Przed podaniem posyp torcik posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik kokosowyTorcik kokosowy

Jeśli masz ochotę na pyszne, puszyste ciasto, skorzystaj z naszego przepisu na torcik kokosowy. Znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości, np. urodzin, imienin albo Walentynek. Jeśli nie posiadasz formy w kształcie serca, wykorzystaj okrągłą tortownicę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka musi być dokładnie przesiana – dzięki temu napowietrza się, a ciasto staje się delikatniejsze. Warto też najpierw ubić same białka, dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty. Po upieczeniu przekrój go ostrożnie na dwa blaty i przygotuj krem kokosowo-czekoladowy. Możesz dodać do niego nieco esencji waniliowej, mielone migdały albo orzechy włoskie. Przełóż ciasto, część kremu zostawiając do dekoracji. Wierzch pokryj przygotowaną wcześniej galaretką, pokrojoną w drobną kostkę, a na koniec oprósz czekoladą albo wiórkami kokosowymi. Torcik kokosowy podawaj solo lub z porcją lodów śmietankowych. Przygotuj ciasto z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można upiec doskonały tort!