Torcik kokosowy Princessa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

88

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

775 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2701 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kokosowe:

4 sztuki

100 gramów

150 gramów

krem budyniowy:

3 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

dodatkowo:

100 gramów

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwadratową formę o boku 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę dodając po łyżce cukier. Następnie delikatnie mieszając łyżką dodaj wiórki kokosowe.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 1

Krok 2

3/4 masy kokosowej włóż do foremki i równo rozprowadź. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 25 minut. Pozostałą masę kokosową rozsmaruj cienko na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia. Blaszkę z upieczonym spodem wyjmij z pieca, a masę na papierze zostaw w wyłączonym piekarniku by wyschła.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 2

Krok 3

Dwie szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy i cukier. Mleko z budyniem wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą by nie powstał kożuch i wystudź.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 3

Krok 4

Wystudzony budyń zmiksuj na puszystą masę. Miękką Kasię przełóż do miski i również zmiksuj dodając po łyżce wystudzony budyń.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 4

Krok 5

2/3 otrzymanego kremu wyłóż na ciasto kokosowe w formie i równo rozprowadź. Na kremie ułóż dość luźno biszkopty i przykryj je masą krówkową.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 5

Krok 6

Całość przykryj delikatnie resztą kremu budyniowego. Wysuszoną masę kokosowa pokrusz w dłoniach i posyp nią wierzch ciasta. Całość odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj kulkami rafaello.

Torcik kokosowy Princessa  - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Ciasto jest najsmaczniejsze jak dzień lub dwa poleży w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Leszczynska

    Ewa Leszczynska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik kokosowy Princessa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej