Przepisy na Torty
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Torty
Tort pojawia się na stole podczas najważniejszych uroczystości: urodzin, rocznic czy wesel. Powinien przykuwać uwagę wyglądem, dlatego ważne jest skupienie się na słodkich dekoracjach. Najważniejszy jest jednak jego smak. Bazą dla większości tortów jest ciasto biszkoptowe. Ma wiele zalet – jest neutralne w smaku, więc dobrze łączy się z różnymi dodatkami. Można upiec je w różnych wariantach, np. kakaowe, makowe lub cytrynowe. By ciasto wyszło delikatne i pulchne, poleca się wcześniejsze utarcie kostki do pieczenia z żółtkami oraz cukrem. Jednak podstawą udanego biszkoptu są dobrze ubite białka – powinny tworzyć sztywną, dobrze napowietrzoną pianę. Należy ją lekko i ostrożnie połączyć z pozostałymi składnikami i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Jeśli nie chcesz, by ciasto przywarło do formy, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj kostką do pieczenia i oprósz bułką tartą. W zależności od tego, jak duży oraz ilu warstwowy chcesz przygotować tort, upiecz odpowiednią ilość biszkoptów. Możesz upiec również jeden i podzielić go na blaty. Wybierz ulubiony smak tortu. W lecie doskonale sprawdzą się świeże owoce, np. z rabarbaru, truskawek lub malin zrób mus na bazie galaretki. Poza tym owoce wykorzystaj jako element ozdobny. Połącz ze sobą jeżyny, jagody i porzeczki i posyp nimi wierzch wypieku. Dla lepszego efektu możesz oprószyć całość cukrem pudrem. Do tortów pasują również masy serowe i orzechowe. Bardzo popularne są też kremy. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się słodkiej śmietanki, żółtek i margaryny do pieczenia. Wersję czekoladową uzyskasz za pomocą rozpuszczonej tabliczki czekolady (dowolnie: gorzkiej, mlecznej, białej) lub kakao z cukrem. Do orzechowego zmiel lub drobno posiekaj orzechy oraz bakalie. Część kremu zachowaj, by pokryć nim wierzch i brzegi tortu. Popularność zyskują jednak tzw. naked cakes, czyli torty bez kremu na brzegach. Dzięki temu dobrze widać wszystkie warstwy. Torty dekoruj marcepanem, lukrem lub bakaliami. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na torty. Czekoladowy, kokosowy czy malinowy? Który wybierzesz?






