Torcik mascarpone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

80

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

80 gramów

1 łyżka

masa serowa:

600 gramów

150 gramów

250 mililitrów

4 sztuki

150 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

wierzch:

150 gramów

150 gramów

250 gramów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, cukier, posiekaną Kasię i jogurt. Wszystko razem zagnieć w kulkę i odłóż na 20 minut do lodówki.

Torcik mascarpone - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy. Dno nakłuj widelcem.

Torcik mascarpone - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj sery, śmietankę, proszek budyniowy, sok z cytryny, wymieszaj.

Torcik mascarpone - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż do tortownicy z ciastem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz najpierw 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 40 minut.

Torcik mascarpone - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto włóż na noc do lodówki. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ciągle mieszając dodawaj do niej po łyżeczce serek mascarpone. (Powinien być w temperaturze pokojowej.) Otrzymaną masę wylej na schłodzone ciasto i udekoruj owocami. Podawaj po schłodzeniu.

Torcik mascarpone - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ewa Ewka

    Ewa Ewka

    Wygląda wyśmienicie.. Sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej