Torcik rabarbarowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

189 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij
Torcik rabarbarowy

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

krem:

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

2 łyżeczki

1 szklanka

dodatkowo:

500 gramów

50 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Torcik rabarbarowy - Krok 1

Krok 2

Okrągłą karbowaną formę do ciasta z owocami o średnicy 26-28 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 st.C około 40 minut. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem.

Torcik rabarbarowy - Krok 2

Krok 3

Rabarbar umyj i pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Zalej wrzątkiem i podgrzewaj przez 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i wystudź. 50 ml wywaru zachowaj.

Torcik rabarbarowy - Krok 3

Krok 4

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem pudrem i żółtkami. Zagotuj i wymieszaj z żelatyną. Wystudź.

Torcik rabarbarowy - Krok 4

Krok 5

Szklankę śmietanki ubij i wymieszaj z wystudzonym kremem. Wyłóż na ciasto. Cukier żelujący zagotuj z 50 ml wywaru z gotowania rabarbaru i wystudź.

Torcik rabarbarowy - Krok 5

Krok 6

Na kremie rozłóż rabarbar i posmaruj zżelowanym syropem. Pozostałą śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru i zagęstnikiem. Ciasto udekoruj ubitą śmietanką i posyp posiekanymi pistacjami.

Torcik rabarbarowy - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Kaczmarek

    Barbara Kaczmarek

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik rabarbarowyTorcik rabarbarowy

Wyśmienite ciasto na puszystym spodzie, łączące słodycz pomarańczowego kremu z delikatnie kwaskowatymi dodatkami – taki właśnie jest torcik rabarbarowy z tego przepisu. To wypiek, który idealnie sprawdzi się na letni poobiedni deser lub podwieczorek. Jaki jest sekret perfekcyjnego biszkoptu? Przede wszystkim należy zadbać o to, aby wszystkie ze składników ciasta miały temperaturę pokojową. Sypkie – mąkę i proszek do pieczenia – przesiej przez sito. Dzięki temu będą lepiej napowietrzone. Ważne jest także, aby blachę z ciastem wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj, żeby rabarbar przed gotowaniem obrać z zewnętrznych włókien i pozbyć się jego najbardziej zielonych części. Krem pomarańczowy rozprowadź równomierną warstwą na powierzchni ciasta, a bitą śmietanę nałóż za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Torcik rabarbarowy podawaj udekorowany pokruszonymi pistacjami. Dobrze będzie smakował z mrożoną herbatą owocową. Wykorzystaj sezon na rabarbar – życzymy udanego pieczenia!