Torcik z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

207

457 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

60 gramów

150 gramów

4 sztuki

180 mililitrów

150 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

250 mililitrów

krem:

600 gramów

250 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Krok 2

Kasię utrzeć mikserem na puszysty krem, powoli dodawać cukier trzcinowy i 120 g białego cukru, zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę.

Krok 3

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem.

Krok 4

Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g białego cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części.

Krok 5

Tortownicę wysmarować Kasia, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Odczekać kilka minut, po czym wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić na metalowej kratce. Upiec kolejne dwie porcje ciasta w ten sam sposób.

Krok 6

W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.

Krok 7

Do miski wlać mleko skondensowane, dodać Kasię, wanilię i roztopioną czekoladę. Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż lukier stanie się gęsty i kremowy.

Krok 8

Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go połową marmolady wiśniowej i 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i warstwą kremu. Na to ułożyć wydrylowane wiśnie. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu.

Krok 9

Przed pokrojeniem trzymać tort przez około 1 godzinę w lodówce, aby masa nieco stężała. Ozdabiać wg potrzeby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
TORT NA 18 URODZINY
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej