Tort Barbi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

krem:

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

2 szklanki

masa cukrowa:

80 dekagramów

10 dekagramów

4 łyżeczki

70 mililitrów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Masło ucierać mikserem, dodając stopniowo naprzemiennie budyń i ubitą masę śmietankowo-czekoladową, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Krok 3

Schłodzoną masę ubić z dodatkiem śmietan-fixu. Budyń zagotować na mleku z dodatkiem cukru. Pozostawić do ostygnięcia.

Krok 4

Krem: Białą czekoladę połamać i rozpuścić na malutkim ogniu w śmietance. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po czym schłodzić w lodówce.

Krok 5

Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek przenieść na tort, dopasować rękami i obrobić niepotrzebne boki.

Krok 6

Ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy, połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać, jak masa będzie plastyczna. Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz, że masa ma odpowiednią konsystencję, to nie dosypuj więcej. Jeśli masa jest zbyt klejąca- dodaj cukru, jeżeli będzie zbyt sucha dodaj masła.

Krok 7

Dodać masło i zdjąć z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Uważać, żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.

Krok 8

Masa cukrowa: zalać żelatynę zimną wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Postawić żelatynę na parą wodną, mieszać aż się rozluźni, wsypać glukozę.

Krok 9

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać ubite białka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Barbi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej