• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Miodowiec z orzechami
Miodowiec z orzechami
Tort bezowo-ajerkoniakowy
Tort bezowo-ajerkoniakowy
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Tort odwrócony czarno-biały
Tort odwrócony czarno-biały
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Torty
  • Tort jasny z nutą cytrusową

Tort jasny z nutą cytrusową

Autor: MojeCiasto
Tort jasny z nutą cytrusową
  • 60 minut60
  • Trudne
  • 1 osoba1
  • 40 minut
  • 200 °C
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • Przelicznik miar i wag
84
Oceń przepis jako pierwszy
372
0
WYDRUKUJ
699 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
1636 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    ciasto
  • białko
    6 szt.
  • mąka pszenna
    250 g
  • cukier
    250 g
  • proszek do pieczenia
    1,5 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia
    50 g
  • pomarańcza
    1 szt.
  • woda z kwiatu pomarańczy
    1 łyżeczka
  • krem 1
  • Kostka do pieczenia Kasia
    300 g
  • cukier
    300 g
  • woda
    100 ml
  • żółtko
    3 szt.
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
    100 g
  • likier pomarańczowy
    30 ml
  • krem 2
  • Kostka do pieczenia Kasia
    125 g
  • cukier puder
    200 g
  • biała czekolada
    100 g
  • śmietana 30%
    30 ml
  • wierzch
  • kandyzowane plastry pomarańczy
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 1
    Krok 1
    Rozgrzej piekarnik do 200°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier, dodaj żółtka, skórkę otartą z pomarańczy, wlej wodę z kwiatów pomarańczy i dodawaj po łyżce mąki. Na koniec wlej roztopioną margarynę. Masę biszkoptową podziel na trzy części i osobno upiecz biszkopty w tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 12 minut. Każdy biszkopt ostrożnie wyjmij i ostudź.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 2
    Krok 2
    W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść cukier w wodzie. Zwiększ ogień i zagotuj, ale nie karmelizuj – syrop nie może zacząć ciemnieć (brązowieć). Syrop zdejmij z ognia i lekko przestudź, mieszając od czasu do czasu. W misce zacznij ubijać żółtka, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, zacznij dolewać syrop. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ponownie zacznij ubijać masę, porcjami dodawaj miękką Kasię.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 3
    Krok 3
    Na koniec do kremu dodaj likier pomarańczowy i skórkę kandyzowaną. Całość ubijaj ok. 5 minut.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 4
    Krok 4
    Biszkopty przełóż gotowym kremem, lekko dociśnij warstwy. Usuń nożem nadmiar kremu wystający po brzegach. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 5
    Krok 5
    Połam czekoladę na kawałki i przełóż do żaroodpornej miski, a następnie ustaw ją na niewielkim garnku z wrzącą wodą dobranym tak, aby miska do niego nie wpadła. To ważne - dno miski nie może się stykać z powierzchnią wody. Taki sposób gotowania nazywa się kąpielą wodną. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu i gdy tylko się roztopi, zdejmij z garnka i odstaw.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 6
    Krok 6
    Kasię z cukrem pudrem ubij na puszystą masę, dodaj roztopioną czekoladę i stopniowo, po łyżeczce, śmietankę. Całość ubijaj 4-5 minut.
  • Tort jasny z nutą cytrusową – krok 7
    Krok 7
    Krem rozprowadź po wierzchu i brzegach tortu. Udekoruj plastrami kandyzowanej pomarańczy lub truskawkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ŚmietanaBISZKOPTY Z KREMEMBISZKOPTY NA TORTBISZKOPTY NA TORTBISZKOPTY NA TORTBISZKOPTY NA TORTTort urodzinowyTortCiasta i ciasteczka walentynkoweCiasta imieninowe i urodzinowebez mięsaulubione ciastaINSTAGRAMSkórka pomarańczywegeDanie wegetariańskieBiszkoptTortMoje Ciasto
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak kroić tort?
Jak kroić tort?
Jak upiec perfekcyjny biszkopt? – 7 trików
Jak upiec perfekcyjny biszkopt? – 7 trików
Grill ze słodką nutą - 8 sposobów na dipy i sosy
Grill ze słodką nutą - 8 sposobów na dipy i sosy
Jak zrobić tort? – sekrety perfekcyjnego wypieku
Jak zrobić tort? – sekrety perfekcyjnego wypieku
Tort jasny z nutą cytrusową
avatar

Przepisy na eleganckie torty urodzinowe zawsze warto mieć pod ręką, bo mogą się przydać na różne okazje. Jest wiele uroczystości, na które mamy ochotę upiec ciasto nie tylko dobrze smakujące, ale i rewelacyjnie wyglądające. Orzeźwiający tort cytrusowy z kremem to smakowity kąsek na każdą okazję!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy szukają przepisów na torty urodzinowe. To ciasto o cytrusowym smaku przypadnie do gustu wszystkim gościom. 

Na jaką okazję?

Urodziny, imieniny, walentynki czy nawet zwykła niedziela? Każda chwila jest dobra na kawałek pysznego ciasta! 

Czy wiesz, że?

Torty na urodziny wyglądają niezwykle apetycznie, jeśli są ozdobione świeżymi owocami. Użyj truskawek, malin, borówek albo mandarynek. Będzie ładnie i pysznie. 

Dla urozmaicenia:

Nie wiesz, czy urodzinowe torty lepiej podawać na waflach, czy talerzykach? Daj gościom wybór! Niektórzy nie wyobrażają sobie tortu bez chrupiącego wafelka.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

84
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby