Tort jasny z nutą cytrusową

- Krok 1Rozgrzej piekarnik do 200°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier, dodaj żółtka, skórkę otartą z pomarańczy, wlej wodę z kwiatów pomarańczy i dodawaj po łyżce mąki. Na koniec wlej roztopioną margarynę. Masę biszkoptową podziel na trzy części i osobno upiecz biszkopty w tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 12 minut. Każdy biszkopt ostrożnie wyjmij i ostudź.
- Krok 2W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść cukier w wodzie. Zwiększ ogień i zagotuj, ale nie karmelizuj – syrop nie może zacząć ciemnieć (brązowieć). Syrop zdejmij z ognia i lekko przestudź, mieszając od czasu do czasu. W misce zacznij ubijać żółtka, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, zacznij dolewać syrop. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ponownie zacznij ubijać masę, porcjami dodawaj miękką Kasię.
- Krok 3Na koniec do kremu dodaj likier pomarańczowy i skórkę kandyzowaną. Całość ubijaj ok. 5 minut.
- Krok 4Biszkopty przełóż gotowym kremem, lekko dociśnij warstwy. Usuń nożem nadmiar kremu wystający po brzegach. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
- Krok 5Połam czekoladę na kawałki i przełóż do żaroodpornej miski, a następnie ustaw ją na niewielkim garnku z wrzącą wodą dobranym tak, aby miska do niego nie wpadła. To ważne - dno miski nie może się stykać z powierzchnią wody. Taki sposób gotowania nazywa się kąpielą wodną. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu i gdy tylko się roztopi, zdejmij z garnka i odstaw.
- Krok 6Kasię z cukrem pudrem ubij na puszystą masę, dodaj roztopioną czekoladę i stopniowo, po łyżeczce, śmietankę. Całość ubijaj 4-5 minut.
- Krok 7Krem rozprowadź po wierzchu i brzegach tortu. Udekoruj plastrami kandyzowanej pomarańczy lub truskawkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Przepisy na eleganckie torty urodzinowe zawsze warto mieć pod ręką, bo mogą się przydać na różne okazje. Jest wiele uroczystości, na które mamy ochotę upiec ciasto nie tylko dobrze smakujące, ale i rewelacyjnie wyglądające. Orzeźwiający tort cytrusowy z kremem to smakowity kąsek na każdą okazję!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy szukają przepisów na torty urodzinowe. To ciasto o cytrusowym smaku przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Na jaką okazję?
Urodziny, imieniny, walentynki czy nawet zwykła niedziela? Każda chwila jest dobra na kawałek pysznego ciasta!
Czy wiesz, że?
Torty na urodziny wyglądają niezwykle apetycznie, jeśli są ozdobione świeżymi owocami. Użyj truskawek, malin, borówek albo mandarynek. Będzie ładnie i pysznie.
Dla urozmaicenia:
Nie wiesz, czy urodzinowe torty lepiej podawać na waflach, czy talerzykach? Daj gościom wybór! Niektórzy nie wyobrażają sobie tortu bez chrupiącego wafelka.