Tort makowy z budyniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1259

967 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

160 gramów

5 sztuk

110 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

3 opakowania

1 litr

wierzch:

75 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodaj, mieszając mikserem na wolnych obrotach, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort makowy z budyniem - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 st.C około 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

Tort makowy z budyniem - Krok 2

Krok 3

Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj razem ze skórką pomarańczową, w reszcie mleka rozprowadź proszek budyniowy. Rozprowadzony proszek wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudź.

Tort makowy z budyniem - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię ubij mikserem. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce wystudzony budyń.

Tort makowy z budyniem - Krok 4

Krok 5

Jeden krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i znów posmaruj częścią kremu. Tak samo postąp z trzecim krążkiem i resztą kremu. Tort odstaw do lodówki.

Tort makowy z budyniem - Krok 5

Krok 6

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj. Schłodzony tort posyp płatkami migdałowymi i udekoruj cząstkami cytrusów.

Tort makowy z budyniem - Krok 6
14

Opinie o przepisie

  • Paulina Chojnacka

    Paulina Chojnacka , 13.10.2019

    bardzo dobry petarda polecam wszystko jest dokladnie przemyślane wszystkie składniki razem tworzą bardzo dobry smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Żukowska-Bober

    Mariola Żukowska-Bober , 01.09.2019

    Bardzo dobry, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Konopacka

    Boguslawa Konopacka , 07.10.2018

    znakomity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rulewska

    Magdalena Rulewska , 27.01.2018

    Jest bardzo smaczny, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Oladigbolu

    Oliwia Oladigbolu , 22.12.2017

    Używam tortownicy 24cm i nie ma opcji, żeby przekroić na 3 kawałki. Bardzo niskie wyszło. I ten budyń niedobry jest. Dodam trochę ksylitolu. No chyba, że używa Pani słodzonego budyniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nalepa

    Iwona Nalepa , 13.09.2017

    nie ma cukru w kremie? chociaż odrobinę? to krochmal z Kasią??? ...oby było to smaczne? ale nie dla mnie.....od lat piekę ciasta....Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Le Ma Le

    Le Ma Le , 12.04.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Erwin

    Maria Erwin , 15.02.2017

    przepis nie jest dokładny,a co z makiem? kiedy i w jakiej postaci ma być zużyty?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Siliańczuk

    Barbara Siliańczuk , 03.12.2016

    Fajny przepis. Do gotowania budyniu uzylam soku pomaranczowgo po wycinaniu diamentow. Piekny zapach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Ścigala

    Sabina Ścigala , 27.11.2016

    Karolina,tak myślałam,dokładnie jak Ty arenie chciałam pisać ,dziękuję ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Jędrzejewska

    Violetta Jędrzejewska , 26.11.2016

    Robilam pyszny :) polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pacamaj

    Maria Pacamaj , 26.11.2016

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szubert

    Maria Szubert , 14.11.2016

    rale pycha miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Jezior

    Dominika Jezior , 13.11.2016

    Julia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gudel

    Karolina Gudel , 13.11.2016

    Po pierwsze, KAŻDY wie, że budyni nie rozprowadza się w połowie mleka, co najwyżej w 1/3 a najlepiej w 1/4, Po drugie do budyni dodaje się cukier, po trzecie blacha o średnicy 26cm jest za duża jak na 3 warstwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.11.2016

    W tym przepisie należy użyć suchego maku, pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kuc

    Kasia Kuc , 12.11.2016

    mak nie mielony i nie gotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Żochowska

    Bronisława Żochowska , 12.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska , 12.11.2016

    Uwielbiam wszystko co z makiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zielińska

    Beata Zielińska , 12.11.2016

    Czekam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Słonecka

    Bożena Słonecka , 12.11.2016

    zobaczymy jak wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Słonecka

    Bożena Słonecka , 12.11.2016

    https://www.przepisy.pl/przepis/tort-makowo-budyniowy-12093

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 12.11.2016

    Apetyczny !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas , 12.11.2016

    Musi smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maja

    Maja Maja , 12.11.2016

    Alinka a może taki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Duma

    Irena Duma , 12.11.2016

    Dziękuję za przepis na tort makowy .Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Karaś Olszewska

    Iwona Karaś Olszewska , 12.11.2016

    na święta będzie idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Trzaska

    Agata Trzaska , 12.11.2016

    A mnie też zaprosisz??? Marzy mi się taki tort

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tort czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort makowy z budyniemTort makowy z budyniem

Tort makowo-budyniowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę lub tort, który upieczesz na urodziny. Łączy w sobie charakterystyczny smak maku, delikatny budyń śmietankowy i lekko kwaskowatą owocową nutę. Na początek przygotuj ciasto według wskazówek zawartych w przepisie – wylej je do tortownicy i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia i podziel na trzy części. Pora na słodki krem – połowę mleka ugotuj ze skórką pomarańczową, a z reszty przygotuj budyń. Kostkę do pieczenia ubij za pomocą miksera i ciągle mieszając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Kremem posmaruj każdą z trzech warstw, przekładając je. Gotowy tort odstaw do lodówki. Jak go udekorować? Sprawdzą się świeże, soczyste owoce, które przełamią słodycz kremu – sugerowane w przepisie czerwone grejpfruty i pomarańcze albo pestki granatu czy czerwone porzeczki. Doskonały będzie również chrupiący dodatek w postaci uprażonych na suchej patelni płatków migdałów. Życzymy udanego pieczenia!