Tort malinowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

70

432 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1372 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

500 gramów

284 mililitry

24 gramy

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować spód tarty, dokładnie pokrusz herbatniki.

Krok 2

Rozpuść Kasię, wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami lub ciastkami typu digestive i ułóż w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Ubij jogurt, aby nadać mu gładką konsystencję. Ubij śmietankę 30% i wymieszaj z jogurtem. Odstaw na bok.

Krok 4

Rozpuść żelatynę w 150 ml wody. Dodaj 75 g cukru i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj do miski z jogurtem i śmietanką 30% i rozlej masę na przygotowany spód ciasta. Tartę włóż do lodówki na 2 godziny.

Krok 5

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niej syrop malinowy, jeśli go używasz. Po podgrzaniu galaretki, zdejmij ją z ognia i mieszaj od czasu do czasu.

Krok 6

Ułóż maliny na cieście. Galaretkę wylej na wierzch ciasta i studź je przez kolejną godzinę.

6

Opinie o przepisie

  • Dorota Cetnarowska

    Dorota Cetnarowska

    A jaki to jogurt? Naturalny? Typu greckiego moze? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek

    Zawsze bawią mnie do łez takie receptury. Dlaczego 284 ml śmietanki? A nie łatwiej byłoby 300 ml?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek

    Hahahaha, zawsze bawią mnie takie przepisy :) Kto to przygotowuje??? Dlaczego 284 ml śmietany. Nie można by tak po prostu, na okrągło, 300?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia  Olchawa

    Klaudia Olchawa

    to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia  Olchawa

    Klaudia Olchawa

    bardzo łatwe i pyszne polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort malinowyTort malinowy

Dzięki swojej intensywnie czerwonej barwie, maliny są dekoracyjnymi i często wykorzystywanymi w deserach owocami. Użyj ich do przygotowania prostego tortu malinowego. Spód do tego wypieku wykonasz bardzo szybko – wystarczy tylko, że pokruszysz herbatniki lub ciasteczka typu digestive. Następnie wymieszaj je z rozpuszczoną kostką do pieczenia, aż powstanie masa o nieco piaskowej konsystencji. Wylep nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie połącz ją ze zmiksowanym jogurtem naturalnym. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę z cukrem, a gdy wystygnie, dodaj ją do śmietankowej masy. Powstały w ten sposób krem wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki, aby stężał. W tym czasie przygotuj galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu i wzbogać ją syropem o tym samym smaku. Na wierzchu schłodzonej tarty ułóż maliny i zalej je przestudzoną galaretką. Tort będzie gotowy do podania, gdy galaretka całkowicie zastygnie. Sprawdź, jakie to smaczne.