Tort pięknej Heleny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

krem:

1 sztuka

300 mililitrów

500 gramów

5 łyżek

500 gramów

250 mililitrów

20 gramów

null gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Wlać do tortownicy o średnicy 24 cm i upiec.

Krok 3

Masa serowo-budyniowa: Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń.

Krok 4

Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Ugotować budyń. Przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.

Krok 5

Gruszki obrać, poćwiartować, wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę, sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą i ostudzić.

Krok 6

Wykonanie: na zimny biszkopt w tortownicy poukładać gruszki, nałożyć masę serowo-budyniową. Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierzch tortu polewą czekoladową i gruszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort pięknej Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort Jeż
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej