Tort porzeczkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

560

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.6 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

nadzienie:

250 mililitrów

2 opakowania

2 łyżki

50 dekagramów

3 łyżeczki

2 opakowania

wierzch:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do żółtek dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.

Krok 2

Piec 20 minut w 180*C.

Krok 3

Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

Krok 4

Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić, aby lekko stężała. Gdy już zacznie tężeć, na dolny placek wysypać porzeczki (obrane z gałązek i umyte) i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 5

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić.

Krok 6

Serki homogenizowane wymieszać z żelatyną.

Krok 7

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z serkami.

Krok 8

Krem wylać na porzeczki i przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając. Schłodzić ok. 2 godz.

Krok 9

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Ciasto kokosowe
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej