Tort porzeczkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tort porzeczkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.6 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

nadzienie:

250 mililitrów

2 opakowania

2 łyżki

50 dekagramów

3 łyżeczki

2 opakowania

wierzch:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do żółtek dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.

Krok 2

Piec 20 minut w 180*C.

Krok 3

Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

Krok 4

Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić, aby lekko stężała. Gdy już zacznie tężeć, na dolny placek wysypać porzeczki (obrane z gałązek i umyte) i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 5

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić.

Krok 6

Serki homogenizowane wymieszać z żelatyną.

Krok 7

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z serkami.

Krok 8

Krem wylać na porzeczki i przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając. Schłodzić ok. 2 godz.

Krok 9

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort porzeczkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej