Tort słoneczko

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

73 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

4 sztuki

180 gramów

250 gramów

1 łyżeczka

krem:

250 gramów

160 gramów

220 gramów

1 litr

dekoracja:

1 opakowanie

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubij.

Krok 2

Tortownicę posmaruj Kasią i wysyp mąką. Do tortownicy wlej ciasto i piecz w 180 st. C około 30 minut.

Krok 3

Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.

Krok 4

Do pozostałego mleka wsyp mąkę, wymieszaj mikserem i wlej do gotującego mleka. Jeszcze przez chwilę gotuj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 5

Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. Z papieru wytnij szablon w kształcie słoneczka i przy jego pomocy obkrój ciasto.

Krok 6

Kremem wysmaruj wierzch i boki tortu. Gotowy tort posyp żółtą posypką i udekoruj wg uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort słoneczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Torcik mango
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort słoneczkoTort słoneczko

Kolorowy tort w kształcie słoneczka będzie pasował na tematyczne przyjęcie, np. na początek wakacji. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest upieczenie puszystego biszkoptu, który będzie stanowił bazę tortu. Utrzyj jajka, cukier, kostkę do pieczenia oraz mąkę na puszystą masę. Przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz do momentu, aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Upieczony i przestudzony biszkopt wytnij w kształt słoneczka, pomagając sobie papierowym szablonem. Przyrządzenie kremu rozpocznij od zagotowania mleka z cukrem, po czym dodaj do niego mąkę zmiksowaną z zimnym mlekiem. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały nieestetyczne grudki. Wystudzoną masę utrzyj z kostką do pieczenia na gładki krem. Posmaruj nim wierzch oraz boki ciasta, a całość obsyp dokładnie żółtą posypką cukrową. Do dalszej dekoracji tortu możesz użyć kolorowego lukru w pisakach i masy marcepanowej. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj tort „słoneczko” przy najbliższej okazji. Życzymy miłego pieczenia.