Tort śmietanowo-truskawkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

0.75 szklanki

0.3 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

krem:

300 mililitrów

250 gramów

4 łyżki

0.5 kilograma

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i wodą na biało. Białka ubić z resztą cukru na pianę. Ostrożnie wymieszać, wsypać przesiane obie mąki i proszek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać olej i wymieszać.

Krok 2

Dno tortownicy (24cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wylać ciasto. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 180st.C.

Krok 3

Ostudzić, przekroić na pół.

Krok 4

Krem: Śmietankę wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać serek i ubić.

Krok 6

Truskawki umyć, odłożyć 12 sztuk do dekoracji. Resztę owoców pokroić w kostkę.

Krok 7

Na jeden biszkoptowy placek wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki i przykryć drugim plackiem.

Krok 8

Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu.

Krok 9

Boki tortu posypać słupkami migdałowymi, wierzch udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort śmietanowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej