Tort tani - pyszny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

35 dekagramów

4 sztuki

25 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 mililitry

krem:

25 dekagramów

10 dekagramów

0.75 szklanki

5 dekagramów

0.5 szklanki

3 mililitry

dodatki:

4 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z białkami, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. (Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim-żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).

Krok 2

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do gorącego piekarnika.

Krok 3

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krok 4

Po ostudzeniu, (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt kroimy na 4 części.

Krok 5

Krem: Galaretkę - mogą być wszystkie smaki, ale nie zielona (agrest, kiwi), bo kolor wychodzi szaro-bury - rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać i ostudzić.

Krok 6

Kasię utrzeć z częścią cukru pudru i stopniowo dodawać, zimną, ale płynną galaretkę oraz zimne mleko.

Krok 7

Pod koniec ucierania dodać pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.

Krok 8

Poncz: Do naparu herbacianego dodajemy cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko mieszamy i jeśli ktoś lubi, może dodać alkohol.

Krok 9

Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączamy ponczem i smarujemy równą warstwą marmolady.

Krok 10

Kładziemy następny krążek, mocno go nasączamy i smarujemy warstwą kremu itd.

Krok 11

Obrzeże tortu oraz wierzch smarujemy cienką warstwą kremu.

Krok 12

Dekorujemy wg własnego pomysłu, można owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort tani - pyszny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej