Tort truskawkowo-waniliowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

200 gramów

180 gramów

1 łyżeczka

krem waniliowy:

1 opakowanie

300 mililitrów

masa truskawkowa:

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 mililitrów

dodatkowo:

1 opakowanie

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę i cukier. Po 2 minutach dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Kasią smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko spód tortownicy. Przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

MASA WANILIOWA: krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 3

MASA TRUSKAWKOWA: truskawki miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do truskawek. Odstawiamy do lodówki. "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejące truskawki i wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Krok 4

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy prawie całą masę waniliową. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i zalewamy truskawki. Tort umieszczamy w zamrażalniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z zamrażalnika i przekładamy go z tortownicy na tacę.

Krok 6

Boki tortu smarujemy dokładnie masą truskawkową. Przy użyciu szprycy cukierniczej oraz masy truskawkowej i pozostałej masy waniliowej ozdabiamy tort.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej