Tort truskawkowo-waniliowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tort truskawkowo-waniliowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

200 gramów

180 gramów

1 łyżeczka

krem waniliowy:

1 opakowanie

300 mililitrów

masa truskawkowa:

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 mililitrów

dodatkowo:

1 opakowanie

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę i cukier. Po 2 minutach dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Kasią smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko spód tortownicy. Przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

MASA WANILIOWA: krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 3

MASA TRUSKAWKOWA: truskawki miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do truskawek. Odstawiamy do lodówki. "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejące truskawki i wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Krok 4

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy prawie całą masę waniliową. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i zalewamy truskawki. Tort umieszczamy w zamrażalniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z zamrażalnika i przekładamy go z tortownicy na tacę.

Krok 6

Boki tortu smarujemy dokładnie masą truskawkową. Przy użyciu szprycy cukierniczej oraz masy truskawkowej i pozostałej masy waniliowej ozdabiamy tort.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowo-waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej