Tort truskawkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1.5 szklanki

1.5 szklanki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

masa:

600 mililitrów

1.5 szklanki

4 opakowania

4 łyżki

1 kilogram

dekoracja:

1 opakowanie

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Biszkopt:

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek . Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić . Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Przesiać składniki przez sitko do ubitych białek.Delikatnie wymieszać . Dodać olej i ocet . Wymieszać na gładką masę. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać . Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt zostawić do wystygnięcia. Przekroić dwukrotnie, żeby wyszły 3 placki .

Krok 4

Masa:

Krok 5

Truskawki umyć i wyszypułkować. Zostawić około 1/2 ilości truskawek na dekorację . Połowę z tych truskawek pokroić w kostkę. Pozostałe truskawki zmiksować na mus , dodając odrobinę cukru ( 1 łyżka) .Ubić 300 ml kremówki z 3/4 szklanki cukru . Dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i na koniec śmietan-fix. Jeśli masa jest za rzadka, można rozpuścić 2 łyżki żelatyny i ostudzoną żelatynę dodać do masy .

Krok 6

Masę wylać na pierwszy placek .Przykryć drugim biszkoptem i wstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie ubić kolejne 300 ml kremówki z cukrem pudrem , dodać śmietan-fix i opcjonalnie żelatynę. Zostawić trochę kremówki na dekorację .Masę wylać na drugi placek i przykryć kolejnym biszkoptem.Całość pozostawić na 1/2 godziny w lodówce do stężenia. Tort udekorować wg uznania.Mój tort został posmarowany pozostałą kremówką i posypany okruszkami z pieczonego biszkopta. Truskawki pokroiłam w cząstki i umoczyłam w rozpuszczonej czekoladzie.Smacznego !!!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej