
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
500 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.

Krok 2
Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.

Krok 3
Szpinak umyj, jeśli używasz mrożone to rozmroź go i dobrze odciśnij.

Krok 4
Na patelni podsmaż szpinak, jak będzie miękki dopraw go przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli oraz przyprawami. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski.

Krok 5
Dodaj serek twarożkowy i dokładnie wymieszaj tworząc farsz.

Krok 6
Okrągłą miskę wyłóż folią spożywczą. Następnie przekładaj masę szpinakową z naleśnikami zaczynając od naleśników. Układaj dość ciasno. Ostatnią warstwę również powinien stanowić naleśnik. Gotowy tort obciąż (np. słoikiem z wodą) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy tort wyjmij z miski za pomocą folii spożywczej. Podawaj jako zimną przekąskę.


Dobra rada:
Do farszu szpinakowego doskonale pasuje np. wędzony łosoś i kapary.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort naleśnikowy ze szpinakiem
Możesz przygotować zwykłe, wytrawne naleśniki lub w prosty sposób zamienić je w efektowny tort ze szpinakiem. Wystarczy tylko przełożyć naleśniki farszem i schłodzić w lodówce. Zimna przekąska gotowa! Na dodatek tort naleśnikowy ze szpinakiem smakuje i prezentuje się wprost wybornie.
Dla kogo?
Dla miłośników z pozoru zwyczajnych potraw, podanych w oryginalny sposób. Bo naleśniki ze szpinakiem mają potencjał!
Na jaką okazję?
Tort naleśnikowy ze szpinakiem to smaczna przekąska na co dzień, ale możesz go też podać na przystawkę podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Naleśniki to popularne danie, którego historia sięga prawdopodobnie starożytności. Najczęściej podaje się je na słodko, ale pasują do nich również dodatki mięsne i warzywne.
Dla urozmaicenia:
Farsz szpinakowy możesz urozmaicić, dodając do niego wędzonego łososia lub kapary. Świetnie tu pasują!