Tort urodzinowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

44 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

12 sztuk

12 łyżek

12 łyżek

12 łyżek

2 łyżki

masa budyniowa:

2 opakowania

4 szklanki

5 łyżek

2 sztuki

1 opakowanie

masa orzechowa:

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

dekoracja:

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, olej i żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto biszkoptowe podzielić na 4 równe części i rozlać do 4 blaszek. Upiec.

Krok 2

Masa budyniowa: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, po wystudzeniu utrzeć z margaryną na masę.

Krok 3

Masa orzechowa: Orzechy sparzyć mlekiem, ostudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodawać orzechy ucierając.

Krok 4

Biszkopty nasączyć i przełożyć biszkopt połowa masy budyniowej biszkopt masa orzechowa biszkopt reszta masy budyniowej biszkopt

Krok 5

Dowolnie dekorujemy SMACZNEGO.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort urodzinowyTort urodzinowy

Chcąc uczcić urodziny kogoś bliskiego, zaplanuj smaczną niespodziankę w postaci tortu. Biszkopt z masą budyniową i orzechową oraz dekoracją z bitej śmietany na pewno spełni to zadanie. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się jak w klasycznym przepisie, a kremy, którymi się je przekłada są dość proste do wykonania. Budyń należy ugotować, przestudzić i dodać do niego margarynę, ucierając wszystko na gładką masę. W proponowanym przepisie sugerowany jest budyń waniliowy, gdyż dobrze komponuje się z orzechowym dodatkiem, ale można też wykorzystać np. śmietankowy. Masę orzechową przyrządza się natomiast na bazie margaryny utartej z cukrem pudrem. Dekorując tort urodzinowy bitą śmietaną oraz innymi ozdobami, warto wziąć pod uwagę upodobania obdarowywanej osoby. Jeśli woli świeże owoce, poukładaj na cieście truskawki, brzoskwinie, maliny lub banany. W przypadku, gdy jest miłośnikiem komiksów lub bajek, postaw na bohaterów z lukru bądź marcepanu. Dobrym wyborem będą też cukrowe perełki, czekolada lub wiórki kokosowe. Przygotuj tort z tego sprawdzonego przepisu.