Tort z bitą śmietaną i malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

324 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

krem śmietanowy:

800 mililitrów

3 opakowania

0.5 szklanki

dodatkowo:

700 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 23.05.2020

    PS. można zastąpić zwykłą żelatyną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 23.05.2020

    Dobry przepis. Ciasto wyszło super, podobnie masa. Tyle, że dla mnie trochę za ciężkie i za tłuste. I istotnie najlepiej wychodzi z malinami. Próbowałam też z borówka amerykańską i było dużo gorsze, ponieważ efekt był za bardzo mdły i bez wyrazu. Maliny są jednak kwaśniejsze, co bilansuje słodycz śmietany. Według mnie za dużo jest masy. Drugi raz zrobiłam połowę mniej. I proponuję nie ozdabiać malinami na wierzchu, ponieważ puszczają sok, a beza na górze jest rewelacyjna i warto ją zachować taka jaka jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Juraszczyk

    Katarzyna Juraszczyk , 04.01.2020

    ile proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Karwowska

    Renata Karwowska , 09.06.2016

    Witam! Czym moge zastapic smietanfix i co to dokladnie jest ? Ja mieszkam w Australii i niespotkalam sie z czyms takim nawet w polskim sklepie. Dziekuje i pozdrawiam Renata

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z bitą śmietaną i malinamiTort z bitą śmietaną i malinami

Na sobotni wieczór zapowiedzieli się goście? Zaskocz ich i tym razem zamiast tradycyjnej szarlotki czy sernika przygotuj coś naprawdę WOW! Zobacz przepis na tort z bitą śmietaną i malinami – zapisz, wypróbuj, zapamiętaj!

Dla kogo?

Każdy jubilat z pewnością będzie zachwycony takim słodkim prezentem. Jego goście też!

Na jaką okazję?

To samo ciśnie się na usta – urodziny! Na każdym większym czy mniejszym jubileuszu tort z bitą śmietaną i malinami będzie strzałem w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu u króla Ludwika XIV w 1671 roku, na który przygotował ją znany na francuskich dworach majordomus François Vatel. Istnieją jednak informacje, które mówią, że bita śmietana była znana już wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Do takiego słodkiego wypieku możesz użyć dowolnych owoców – z malinami ciekawie komponować się będą jeżyny i borówki. Tutaj jednak obowiązuje tak naprawdę pełna dowolność!