Tort z bitą śmietaną i malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

krem śmietanowy:

800 mililitrów

3 opakowania

0.5 szklanki

dodatkowo:

700 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.

Tort z bitą śmietaną i malinami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Juraszczyk

    Katarzyna Juraszczyk

    ile proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Karwowska

    Renata Karwowska

    Witam! Czym moge zastapic smietanfix i co to dokladnie jest ? Ja mieszkam w Australii i niespotkalam sie z czyms takim nawet w polskim sklepie. Dziekuje i pozdrawiam Renata

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z bitą śmietaną i malinamiTort z bitą śmietaną i malinami

Na sobotni wieczór zapowiedzieli się goście? Zaskocz ich i tym razem zamiast tradycyjnej szarlotki czy sernika przygotuj coś naprawdę WOW! Zobacz przepis na tort z bitą śmietaną i malinami – zapisz, wypróbuj, zapamiętaj!

Dla kogo?

Każdy jubilat z pewnością będzie zachwycony takim słodkim prezentem. Jego goście też!

Na jaką okazję?

To samo ciśnie się na usta – urodziny! Na każdym większym czy mniejszym jubileuszu tort z bitą śmietaną i malinami będzie strzałem w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu u króla Ludwika XIV w 1671 roku, na który przygotował ją znany na francuskich dworach majordomus François Vatel. Istnieją jednak informacje, które mówią, że bita śmietana była znana już wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Do takiego słodkiego wypieku możesz użyć dowolnych owoców – z malinami ciekawie komponować się będą jeżyny i borówki. Tutaj jednak obowiązuje tak naprawdę pełna dowolność!