Tort z truskawkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

124 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

1.3 szklanki

6 sztuk

0.75 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

krem:

5 sztuk

1 łyżka

0.5 litra

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

1 kilogram

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę rozpuścić w około 0,3 l wrzątku (czyli trochę mniej niż zazwyczaj zaleca się to na opakowaniu). Pozostawić do ostudzenia i tężenia.

Krok 2

Nagrzać piecyk do temperatury 180°C i przygotować tortownicę (wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą).

Krok 3

Przygotować biszkopt. Podaję trzy sposoby: 1. Utrzeć oddzielnie żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę, dodając aromat, cukier waniliowy i oddzielnie pianę, a następnie delikatnie połączyć te dwa składniki; na końcu stopniowo dodawać przesianą mąkę, 2. Oddzielić białka od żółtek, ubijać pianę, aż zbieleje i dodawać stopniowo cukier ubijając dalej, aż piana będzie sztywna i puszysta; rozmieszać żółtka, dodać je do piany i stopniowo dosypywać mąkę, 3. Całe jajka ubić mikserem do białości z cukrem, dodając cukier waniliowy i aromat, stopniowo dodawać mąkę.

Krok 4

Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Należy je robić w miarę szybko, bo biszkopt za długo mieszany – opada.

Krok 5

Przełożyć ciasto do przygotowanej formy (powinno wypełniać ją co najwyżej do połowy jej wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut.

Krok 6

Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy biszkopt upiekł się – przydaje się do tego patyczek (powinien być suchy po wyjęciu z ciasta). Upieczony biszkopt odstaje od formy.

Krok 7

Należy pozostawić go przez kwadrans w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Krok 8

Krem: zagotować mleko z cukrem waniliowym.

Krok 9

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i wlać na gorące mleko, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 10

Utrzeć Kasię dodając po troszku zimnego kremu, ciągle ucierając, aż masa stanie się puszysta.

Krok 11

Tutaj możliwe są modyfikacje (uproszczenia): - ugotować budyń śmietankowy / waniliowy wg przepisu na opakowaniu i po wystudzeniu dodawać stopniowo do utartej z cukrem Kasi - ugotowany budyń zmiksować z 250 ml bitej śmietany - absolutny skrót dla absolutnie początkujących: kupić gotowy krem ‘karpatka’ (dostępny w sklepach, wielu firm), taki w proszku i przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Krok 12

Ostudzony biszkopt przekroić przy pomocy ostrego noża lub nitki.

Krok 13

Na jeden blat nałożyć część kremu (przedtem go nasączyć herbatą owocową albo posłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny), lekko powbijać połówki odszypułkowanych truskawek.

Krok 14

Na truskawki położyć drugi blat biszkoptu, wyłożyć resztę kremu.

Krok 15

Wierzch obsypać bogato truskawkami i zalać tężejącą galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej