Tosty z masłem orzechowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

0 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu blendera umieść margarynę, kawałek chili, orzechy, dodaj łyżkę wody. Wszystko razem dokładnie zmiksuj do uzyskania jednorodnej masy. Całość dopraw do smaku szczyptą kminu.

Tosty z masłem orzechowym - Krok 1

Krok 2

Truskawki pokrój w cienkie plastry. Chleb tostowy opiecz w tosterze, okrój ze skóry, jedną połowę chleba posmaruj powstałym masłem orzechowym, drugą połowę - dżemem.

Tosty z masłem orzechowym - Krok 2

Krok 3

Na kromkę z masłem orzechowym ułóż pokrojone w plastry truskawki i przykryj ją kromką z dżemem.

Tosty z masłem orzechowym - Krok 3

Krok 4

Pokrój kanapki w paluchy o grubości 1 cm i ułóż je na talerzu budując studnie. Podawaj z chipsami jabłkowymi.

Tosty z masłem orzechowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masła orzechowego możesz dodać trochę posiekanej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z masłem orzechowymTosty z masłem orzechowym

Tosty z masłem orzechowym, do tego świeże owoce i dżem, najlepiej kwaskowaty, np. jeżynowy – to przekąska znana głównie z kuchni amerykańskiej. Szybka, prosta w przygotowaniu, smaczna i w dodatku pełna zróżnicowanych smaków. Przyrządź samodzielnie masło orzechowe. Zmiel na gładką masę orzechy arachidowe, a żeby lepiej się je smarowało, dodaj do nich nieco tłuszczu i wody. Wybierz orzechy niesolone – w razie potrzeby samodzielnie je doprawisz. Dodaj do nich także trochę ostrych przypraw, a kiedy całość osiągnie pożądaną, kremową konsystencję, większość pracy będzie już za Tobą. Wystarczy tylko podgrzać chleb (najlepiej tostowy, ale smaczne kanapki zrobisz również ze zwykłego) i posmarować go masłem orzechowym oraz dżemem. Pomiędzy obydwie warstwy włóż kawałki świeżych truskawek, a jeśli ich nie masz, zamień je na inne owoce. Bardzo dobrze do masła orzechowego będą pasowały banany. Pokrój kanapki na cienkie paski, ułóż na talerzu i podaj na śniadanie albo podwieczorek. Przyrządź tosty z masłem orzechowym i przekonaj się, jak wspaniale smakują!