Kotlety schabowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
879 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i pokrój w 1 centymetrowe plastry, rozbij lekko tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Panieruj następnie po kolei w mące, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej.

Kotlety schabowe - Krok 1

Krok 2

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obydwóch stron.

Kotlety schabowe - Krok 2
5

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 18.08.2019

    Bardzo mi smakowało. Troszeczke przepis zmodefikowałem i są jeszcze pyszniejsze i bardziej chrupke.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Budka

    Krzysztof Budka , 18.08.2019

    Po usmażeniu żeby były jeszcze bardziej chrupiące można włożyć je do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    Smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Gorski

    Grzegorz Gorski , 02.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schaboweKotlety schabowe

Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.