Tunezyjski brik z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjski brik z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto egg rolls oraz tunezyjskie ciasto możesz zastąpić gotowym greckim ciastem filo.

1

Opinie o przepisie

  • Tunezja

    Tunezja , 04.06.2021

    W Tunezji raczej nie używają przyprawy harrisa tylko sosu... A używając ciasta filo nie będzie to samo co z malsouką. Ale jak się nie ma to dobre i to...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Shish kebab
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski brik z tuńczykiemTunezyjski brik z tuńczykiem

Ciasto nadziewane farszem z tuńczyka, ziemniaków, jajek i aromatycznych dodatków jest ciekawym pomysłem na obiad albo kolację. Przed państwem tunezyjski brik z tuńczykiem. To potrawa, której trudno się oprzeć, więc nie odkładaj przepisu na później.

Dla kogo?

Dla miłośników orientalnych specjałów. Brik z tuńczykiem na pewno przypadnie wszystkim do gustu!

Na jaką okazję?

Potrawę możesz podać na codzienny posiłek albo przekąskę na imprezę. Zawsze będzie na miejscu!

Czy wiesz, że?

Brik to specjalność kuchni tunezyjskiej. Ciasto nadziewa się farszem z jajek, warzyw i tuńczyka lub baraniny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu czerwonej cebuli, nie musisz specjalnie biec do sklepu. Zwykła cebula będzie równie dobra.