Tunezyjski brik z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjski brik z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto egg rolls oraz tunezyjskie ciasto możesz zastąpić gotowym greckim ciastem filo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski brik z tuńczykiemTunezyjski brik z tuńczykiem

Ciasto nadziewane farszem z tuńczyka, ziemniaków, jajek i aromatycznych dodatków jest ciekawym pomysłem na obiad albo kolację. Przed państwem tunezyjski brik z tuńczykiem. To potrawa, której trudno się oprzeć, więc nie odkładaj przepisu na później.

Dla kogo?

Dla miłośników orientalnych specjałów. Brik z tuńczykiem na pewno przypadnie wszystkim do gustu!

Na jaką okazję?

Potrawę możesz podać na codzienny posiłek albo przekąskę na imprezę. Zawsze będzie na miejscu!

Czy wiesz, że?

Brik to specjalność kuchni tunezyjskiej. Ciasto nadziewa się farszem z jajek, warzyw i tuńczyka lub baraniny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu czerwonej cebuli, nie musisz specjalnie biec do sklepu. Zwykła cebula będzie równie dobra.