
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.
Krok 2
Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.
Krok 3
Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.
Dobra rada:
Ciasto egg rolls oraz tunezyjskie ciasto możesz zastąpić gotowym greckim ciastem filo.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Tunezyjski brik z tuńczykiem
Ciasto nadziewane farszem z tuńczyka, ziemniaków, jajek i aromatycznych dodatków jest ciekawym pomysłem na obiad albo kolację. Przed państwem tunezyjski brik z tuńczykiem. To potrawa, której trudno się oprzeć, więc nie odkładaj przepisu na później.
Dla kogo?
Dla miłośników orientalnych specjałów. Brik z tuńczykiem na pewno przypadnie wszystkim do gustu!
Na jaką okazję?
Potrawę możesz podać na codzienny posiłek albo przekąskę na imprezę. Zawsze będzie na miejscu!
Czy wiesz, że?
Brik to specjalność kuchni tunezyjskiej. Ciasto nadziewa się farszem z jajek, warzyw i tuńczyka lub baraniny.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz w domu czerwonej cebuli, nie musisz specjalnie biec do sklepu. Zwykła cebula będzie równie dobra.