
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.

Krok 2
Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.

Krok 3
Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.


Dobra rada:
Ciasto egg rolls oraz tunezyjskie ciasto możesz zastąpić gotowym greckim ciastem filo.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tunezyjski brik z tuńczykiem
Ciasto nadziewane farszem z tuńczyka, ziemniaków, jajek i aromatycznych dodatków jest ciekawym pomysłem na obiad albo kolację. Przed państwem tunezyjski brik z tuńczykiem. To potrawa, której trudno się oprzeć, więc nie odkładaj przepisu na później.
Dla kogo?
Dla miłośników orientalnych specjałów. Brik z tuńczykiem na pewno przypadnie wszystkim do gustu!
Na jaką okazję?
Potrawę możesz podać na codzienny posiłek albo przekąskę na imprezę. Zawsze będzie na miejscu!
Czy wiesz, że?
Brik to specjalność kuchni tunezyjskiej. Ciasto nadziewa się farszem z jajek, warzyw i tuńczyka lub baraniny.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz w domu czerwonej cebuli, nie musisz specjalnie biec do sklepu. Zwykła cebula będzie równie dobra.