Brik - przepis na ciasto: tunezyjski, z tuńczykiem | Przepisy.pl pixel

Tunezyjski brik z tuńczykiem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.

Tunezyjski brik z tuńczykiem - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto egg rolls oraz tunezyjskie ciasto możesz zastąpić gotowym greckim ciastem filo.

1

Opinie o przepisie

  • Tunezja

    Tunezja , 04.06.2021

    W Tunezji raczej nie używają przyprawy harrisa tylko sosu... A używając ciasta filo nie będzie to samo co z malsouką. Ale jak się nie ma to dobre i to...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski brik z tuńczykiemTunezyjski brik z tuńczykiem

Ciasto nadziewane farszem z tuńczyka, ziemniaków, jajek i aromatycznych dodatków jest ciekawym pomysłem na obiad albo kolację. Przed państwem tunezyjski brik z tuńczykiem. To potrawa, której trudno się oprzeć, więc nie odkładaj przepisu na później.

Dla kogo?

Dla miłośników orientalnych specjałów. Brik z tuńczykiem na pewno przypadnie wszystkim do gustu!

Na jaką okazję?

Potrawę możesz podać na codzienny posiłek albo przekąskę na imprezę. Zawsze będzie na miejscu!

Czy wiesz, że?

Brik to specjalność kuchni tunezyjskiej. Ciasto nadziewa się farszem z jajek, warzyw i tuńczyka lub baraniny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu czerwonej cebuli, nie musisz specjalnie biec do sklepu. Zwykła cebula będzie równie dobra.