Wegańskie ciasto z „mięsem” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie ciasto z „mięsem”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

5 łyżek

sos beszamelowy:

50 gramów

50 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Włoszczyznę umyj i obierz. Obierz czosnek, umyj paprykę i pozbądź się pestek. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na szerokiej patelni z oliwą przez ok 3-5minut.

Krok 2

Dodaj Magic Mince The Vegeterian Butcher, dodaj soli i pieprzu i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej 300ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie i duś powoli na małym ogniu ok 10 minut. Jak sos zgęstnieje odłóż go na bok i dodaj groszek.

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść w rondelku margarynę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili smażenia wlej napój, wymieszaj dokładnie rózgą, dopraw solą i pieprzem i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw na bok. Sos powinien być dość gęsty.

Krok 4

Przygotuj formę do wypiekania tarty o średnicy ok. 20cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż gotowe ciasto kruche, przygnieć ranty, a nadmiar ciasta odetnij nożyczkami. Teraz przykryj ciasto drugim papierem, wysyp np. ziarnami fasoli i piecz przez 25 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papier z fasolą. Posmaruj upieczone ciasto sosem beszamelowym i połóż warstwę „mięsa” z warzywami. Wierzch posmaruj ponownie beszamelem.

Krok 6

Teraz nałóż ostrożnie na wierzch surowe ciasto kruche. Zagnieć brzegi aby ciasto było szczelne. Nadmiar odetnij nożyczkami i wyrównaj brzegi. Jeśli zostało Ci ciasto możesz wyciąć wzór według własnego uznania i położyć na wierzchu. Na środku zrób małą dziurkę i za pomocą pędzla posmaruj dodatkowym napojem. Wstaw ponownie do pieczenia na 20-30 minut aż wypiecze się na złocisty kolor. Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie ciasto z „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej