Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

5 łyżek

sos beszamelowy:

50 gramów

50 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Włoszczyznę umyj i obierz. Obierz czosnek, umyj paprykę i pozbądź się pestek. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na szerokiej patelni z oliwą przez ok 3-5minut.

Krok 2

Dodaj Magic Mince The Vegeterian Butcher, dodaj soli i pieprzu i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej 300ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie i duś powoli na małym ogniu ok 10 minut. Jak sos zgęstnieje odłóż go na bok i dodaj groszek.

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść w rondelku margarynę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili smażenia wlej napój, wymieszaj dokładnie rózgą, dopraw solą i pieprzem i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw na bok. Sos powinien być dość gęsty.

Krok 4

Przygotuj formę do wypiekania tarty o średnicy ok. 20cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż gotowe ciasto kruche, przygnieć ranty, a nadmiar ciasta odetnij nożyczkami. Teraz przykryj ciasto drugim papierem, wysyp np. ziarnami fasoli i piecz przez 25 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papier z fasolą. Posmaruj upieczone ciasto sosem beszamelowym i połóż warstwę „mięsa” z warzywami. Wierzch posmaruj ponownie beszamelem.

Krok 6

Teraz nałóż ostrożnie na wierzch surowe wegańskie ciasto kruche. Zagnieć brzegi aby ciasto było szczelne. Nadmiar odetnij nożyczkami i wyrównaj brzegi. Jeśli zostało Ci ciasto możesz wyciąć wzór według własnego uznania i położyć na wierzchu. Na środku zrób małą dziurkę i za pomocą pędzla posmaruj dodatkowym napojem. Wstaw ponownie do pieczenia na 20-30 minut aż wypiecze się na złocisty kolor. Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegański burger
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem”Wegańskie ciasto z roślinnym „mięsem”

Oto potrawa pełna niespodzianek! Nie dość, że ciasto jest wytrawne i nadaje się do podania w porze obiadu albo kolacji, to jeszcze jest z „mięsem”, po które mogą sięgać wegetarianie i weganie. Ciekawi tego kulinarnego eksperymentu? Zatem zapraszamy do kuchni - wegańskie ciasto z roślinnym "mięsem" nie zrobi się samo!

Dla kogo? Wszyscy rozpoczynający swoją przygodę z dietą bezmięsną pewnie zastanawiają się, co ich czeka. Mamy dobrą wiadomość: tego rodzaju jadłospis może być naprawdę smaczny, urozmaicony, a dania efektowne. Nawet mięsożercy skuszą się na kawałek zaproponowanego przez nas wegańskiego ciasta.

Na jaką okazję? Przez swoją charakterystyczną formę wegańskie ciasto z roślinnym “mięsem” robi wrażenie! Śmiało podasz je podczas uroczystej kolacji, na którą zaprosisz gości. Bogactwo różnorodnych składników sprawia, że wytrawne ciasto pasuje także na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że? Receptura na wytrawne ciasto wegańskie inspirowana jest mięsnym plackiem, znanym pod swoją angielską nazwą „meat pie”. Jest podawany z różnymi typami nadzienia, a szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii.

Dla urozmaicenia: Do warzywnych składników w przepisie na wegańskie ciasto z “mięsem” z powodzeniem możesz włączyć kalafiora.