Wielkanocny kołacz

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 gramów

550 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

posypka serowa:

25 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

dodatki:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki.

Krok 2

Zostawić, aż rozczyn urośnie.

Krok 3

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną Kasię, wodę i zagnieść miękkie ciast,o aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.

Krok 4

Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

Krok 5

Ponownie wyrobić krótko i przełożyć do foremki prostokątnej lub okrągłej.

Krok 6

Na wierzchu rozłożyć posypkę, można powkładać owoce, na zdjęciu widać borówki.

Krok 7

Piec ok. 25-30 min. w temp. 200 stopni.

Krok 8

Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej