Wieniec wielkanocny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

5 dekagramów

4 dekagramy

1 opakowanie

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować rozczyn z połowy szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu.

Krok 3

W rondelku rozpuścić, a następnie ostudzić Kasię.

Krok 4

Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę.

Krok 5

Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.

Krok 6

Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 7

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 części.

Krok 8

Uformować z nich długie wałki i zapleść w warkocz.

Krok 9

Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce.

Krok 10

Znowu pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 11

Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Krok 12

Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki. Podaje się go do przekąsek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej