
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.
Krok 3
Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

Dobra rada:
Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowe antipasti
Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.
Dla kogo?
Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.
Na jaką okazję?
Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.
Dla urozmaicenia:
Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.


































