
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.
Krok 3
Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

Dobra rada:
Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowe antipasti
Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.
Dla kogo?
Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.
Na jaką okazję?
Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.
Dla urozmaicenia:
Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.