Wyśmienita zapiekanka śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienita zapiekanka śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 ziarna

1 sztuka

125 mililitrów

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz, osusz i przełóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na ok. 1 godz. Po tym czasie filety odsącz i pokrój w paseczki.

Krok 2

Por umyj, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Podlej odrobiną wody i duś do czasu jej wyparowania. Dodaj śledzie i dopraw do smaku.

Krok 3

Przełóż składniki do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Z mąki, surowych jajek i śmietany przygotuj sos, dopraw do smaku i zalej śledziową zapiekankę.

Krok 4

Oprósz bułką tartą i zapiecz przez ok.30-35 min. w temperaturze 180 stopni, aż bułka zrumieni się na ciemnozłoto. Posyp posiekanym koperkiem i podawaj na stół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienita zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej