Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, przyprawy do złotego kurczaka Knorr,odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do niej zamarynowanego kurczaka, doprawiamy Delikatem w płynie Knorr. Podsmażamy przez 5 minut. Selera naciowego kroimy w plastry, obgotowujemy z różyczkami kalafiora w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze delikatnie dociskając, wrzucamy na nie kalafiora z selerem oraz obsmażonego kurczaka. Obkładamy plastrami sera mozzarella i pomidora. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej