Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, przyprawy do złotego kurczaka Knorr,odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do niej zamarynowanego kurczaka, doprawiamy Delikatem w płynie Knorr. Podsmażamy przez 5 minut. Selera naciowego kroimy w plastry, obgotowujemy z różyczkami kalafiora w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze delikatnie dociskając, wrzucamy na nie kalafiora z selerem oraz obsmażonego kurczaka. Obkładamy plastrami sera mozzarella i pomidora. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej