Ziemniaczana zapiekanka z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z oliwkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz je przyprawą Knorr i odstaw do lodówki.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj i pokrój je w plastry.

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim całe oliwki.

Krok 4

Zamarynowane filety z ryby ułóż na oliwkach, następnie połóż ziemniaki i przykryj kolejną warstwę filetów. Całość dopraw do smaku, po czym zapiekaj do momentu, gdy filety i ziemniaki zmiękną. Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej