Żeberka - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

364 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na porcje żeberka oprósz solą i pieprzem oraz mąką, następnie przemieszaj. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

Żeberka - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej roślinny tłuszcz do smażenia. Następnie obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Żeberka - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz Kostki Knorr. Zalej około 1 litrem wody. Duś około 50 minut pod przykryciem.

Żeberka - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka - VIDEOŻeberka - VIDEO

Żeberka są bardzo delikatne – to wyjątkowo smaczne i łatwo odchodzące od kości mięso wieprzowe. Od żeberek grillowanych w sosie barbecue w stylu amerykańskim, po pieczone w ostrej bądź słodkiej marynacie. W tej propozycji należy podsmażyć je na rumiany kolor z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie – zalane wodą – należy dusić w garnku do momentu, aż liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego nadadzą im wyrazisty aromat. Nie powinno to trwać dłużej niż godzinę. W międzyczasie można zająć się dodatkami. Żeberka świetnie sprawdzają się jako danie główne, dlatego warto podać je z ziemniakami, ryżem bądź bukietem warzyw. Odpowiednia będzie również surówka z kiszonej kapusty. Smak całości dopełni gęsty sos pieczeniowy. Maczane w nim kawałki duszonych żeberek będą po prostu rozpływać się w ustach. Smaczny obiad uzyskasz przy niewielkim nakładzie pracy! Wypróbuj ten przepis na aromatyczne żeberka i podaj – zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i wieczornym spotkaniu w gronie przyjaciół. Smacznego.