Żeberka - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

365 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

3 ziarna

4 ziarna

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

1 szczypta

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na porcje żeberka oprósz solą i pieprzem oraz mąką, następnie przemieszaj. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

Żeberka - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej roślinny tłuszcz do smażenia. Następnie obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Żeberka - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz Kostki Knorr. Zalej około 1 litrem wody. Duś około 50 minut pod przykryciem.

Żeberka - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka - VIDEOŻeberka - VIDEO

Żeberka są bardzo delikatne – to wyjątkowo smaczne i łatwo odchodzące od kości mięso wieprzowe. Od żeberek grillowanych w sosie barbecue w stylu amerykańskim, po pieczone w ostrej bądź słodkiej marynacie. W tej propozycji należy podsmażyć je na rumiany kolor z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie – zalane wodą – należy dusić w garnku do momentu, aż liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego nadadzą im wyrazisty aromat. Nie powinno to trwać dłużej niż godzinę. W międzyczasie można zająć się dodatkami. Żeberka świetnie sprawdzają się jako danie główne, dlatego warto podać je z ziemniakami, ryżem bądź bukietem warzyw. Odpowiednia będzie również surówka z kiszonej kapusty. Smak całości dopełni gęsty sos pieczeniowy. Maczane w nim kawałki duszonych żeberek będą po prostu rozpływać się w ustach. Smaczny obiad uzyskasz przy niewielkim nakładzie pracy! Wypróbuj ten przepis na aromatyczne żeberka i podaj – zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i wieczornym spotkaniu w gronie przyjaciół. Smacznego.