Zeberka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

1.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę Kasię rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, daję do przestygnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Jajka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Krok 4

Potem dodajemy na przemian zmieszaną mąkę, margarynę rozpuszczoną i oranżadę.

Krok 5

Następnie masę dzielę na pół i do jednej dodaję kakao, miksuję.

Krok 6

I wlewam do okrągłej małej tortownicy (daję tylko papier do pieczenia na spód) i po 3 łyżki raz jasnej masy i na nią raz ciemnej i tak, aż skoczą mi się masy. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 160’C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej