Zielona lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
633 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj miód według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Green Citrus.

Krok 3

Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Do szklanki wrzuć plastry limonki i cytryny, dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

12

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 05.04.2025

    Idealne na ciepłe dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Flecistka

    Flecistka , 19.07.2024

    Chętnie spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika ArtPacz

    Monika ArtPacz , 29.06.2021

    Tak, najlepszy napój na gorące dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Moją innowacją, nadającą tej zielonej lemoniadzie herbacianej smaku ciekawego są dodane kostki zamrożonego soku arbuzowego. Arbuz tę zaletę ma, że idealnie nasz organizm letnią porą orzeźwia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Nic dodać nic ująć. Cudowny napój na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Mnie by wystarczyła sama z Liptona herbata :D Ale może też być i taka wersja bogata! Ostatnio bardzo mało słodzę, nawet gdy się chłodzę, dlatego zrezygnowałabym z miodu na poczet większej ilości lodu :D :D :D To dzieciństwa mojego są smaki, oj wypiłabym teraz jeden słoiczek taki!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 11.06.2021

    Tak* Warto wzbogacić smak dodając również plaster pomarańczy i np. świeże truskawki dla ozdoby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Świetna propozycja, która gasi pragnienie! Ja dodam miód gryczany i łyżkę pyłku pszczelego (dla zdrowia). Bardzo lubię herbatę zieloną Lipton o smaku Owoców Cytrusowych! W mojej herbacie wylądują także borówki i truskawki mrożone! Po przygotowaniu będę ją przechowywała w lodówce. Idealne orzeźwienie w letni dzień! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 03.06.2021

    Jeśli nie ma miodu można dodać cukier trzcinowy, który daje fajny posmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franek Ferszt

    Franek Ferszt , 28.09.2018

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 09.09.2016

    Koniecznie w słoiku a jak nie masz to zrób w misce albo we wiadrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 24.08.2016

    w słoiku smakuje najlepiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona lemoniada herbacianaZielona lemoniada herbaciana

Lemoniada to napój kojarzący się przede wszystkim z latem, świetnie sprawdzi się jednak również zimą – na przyjęciach i spotkaniach w gronie przyjaciół. Sprawdź, jak przygotować zieloną lemoniadę herbacianą. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jako dodatek do posiłków, lub na ciepło podczas deseru. Serwuj ją z plastrami świeżo pokrojonej cytryny lub limonki – dobrym zamiennikiem dla nich będą też plastry pomarańczy. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj kawałki nektarynek lub brzoskwiń, a lemoniada nabierze delikatnego aromatu słodkich owoców. Aby przyrządzić herbacianą lemoniadę, użyj zielonej herbaty o smaku cytrusów – dzięki temu lemoniada na bazie herbaty będzie miała intensywniejszy smak. Jeśli podajesz ją na zimno, dobrym dodatkiem będą kostki lodu. Przed włożeniem do zamrażarki, włóż do przygotowanej w pojemnikach wody lekko roztarte listki mięty lub melisy. Kostki topiąc się, będą uwalniać aromat zamkniętych ziół. Wypróbuj nasz przepis na zieloną herbacianą lemoniadę i poczuj jej wyjątkowy smak o każdej porze roku.