Zupa krem z buraczków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z buraczków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

10 gramów

2 opakowania

3 sztuki

700 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj i wysusz, oblej olejem i posyp solą, zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C° i piecz do zmięknięcia buraków.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, przesmaż w garnku na maśle, dodaj cukier i liście tymianku, duś w cukrze cebulę, aż się z karmelizuje.

Krok 3

Zalej cebulę bulionem lub wodą, dodaj Knorr Barszcz i gotuj na wolnym ogniu.

Krok 4

Buraki wystudź i obierz, pokrój je na kawałki i dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj 5minut.

Krok 5

Zmiksuj całą zupę i dopraw do smaku solą pieprzem oraz octem winnym. Podawaj z kawałkami sera koziego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z buraczków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej