
Składniki
6 sztuk
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
800 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa (oprócz ogórków) obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień i gotujemy 15 minut.
Krok 2
W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce. Można je wcześniej obrać ze skóry, choć nam ona nie przeszkadza.
Krok 3
W osobnym garnku gotujemy ryż. Szklankę ziarna zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4
Całość miksujemy blenderem. Dodajemy starte ogórki i dodajemy porcjami wodę z kiszenia. Sprawdzamy smak, czy zupa nie jest zbyt kwaśna i słona, jeśli nie, dodajemy jeszcze soku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej