Zupa z kiszonych ogórków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kiszonych ogórków

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa (oprócz ogórków) obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień i gotujemy 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce. Można je wcześniej obrać ze skóry, choć nam ona nie przeszkadza.

Krok 3

W osobnym garnku gotujemy ryż. Szklankę ziarna zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 4

Całość miksujemy blenderem. Dodajemy starte ogórki i dodajemy porcjami wodę z kiszenia. Sprawdzamy smak, czy zupa nie jest zbyt kwaśna i słona, jeśli nie, dodajemy jeszcze soku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kiszonych ogórków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej