Kuchnie świata: przepisy z różnych krajów | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnie świataKuchnie świata

Próbowanie nowych potraw w trakcie podróżowania jest dla wielu osób tak samo ważne, jak zwiedzanie zabytków, górskie wędrówki czy morskie kąpiele. Kuchnia to bowiem nieodłączny element kultury i tożsamości każdego regionu. Wycieczka do Włoch to niemal obowiązkowa degustacja pizzy i pasty. Chrupiące bagietki i sery to z kolei nieodłączny element wyjazdów do Francji. Smak Bałkanów to podawany do pieczonej jagnięciny ajwar. A feta podobno nigdzie nie jest tak dobra, jak w Grecji. Współcześnie istnieje wiele możliwości, by smaki z całego świata odtwarzać we własnej kuchni. Mąkę ryżową, szynkę parmeńską, curry, hummus i krewetki dostaniesz bowiem w wielu sklepach. Podobnie dostępne są algi do sushi i grzyby mun. W hipermarketach znajdują się często działy z egzotycznymi produktami, takimi jak makaron z tapioki czy sos teriyaki. Wiele dań z kuchni całego świata możesz jednak przygotować ze składników powszechnie występujących w kuchni polskiej. Do przygotowania klasycznego spaghetti bolognese potrzebujesz jedynie mielonego mięsa wołowego, pomidorów, cebuli i ziół. Francuską zupę cebulową ugotujesz z łatwo dostępnych warzyw. Wystarczy tylko, że dodasz ser i kawałek bagietki, zapieczesz je razem i otrzymasz danie serwowane nad Sekwaną. Do amerykańskich naleśników i muffinów potrzebna będzie z kolei mąka pszenna, jajka, maślanka i proszek do pieczenia. Czasem przygotowanie egzotycznego dania to jedynie kwestia odpowiednio dobranych przypraw, jak np. w przypadku kurczaka curry. Zaopatrz swoją kuchnię w produkty takie jak sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy, jeśli chcesz wypróbować dania z kuchni chińskiej. Wolisz meksykańską? Mając pod ręką fasolę, pomidory i sos tabasco przyrządzisz wiele popularnych dań, na przykład enchiladas z kurczakiem, czyli zapiekane tortille. Skorzystaj z naszych przepisów i sprawdź, jak smakują amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem, hiszpańska paella, greckie pity z grillowaną papryką i grecka sałatka z serem halloumi. Życzymy smacznego.