Amerykańskie naleśniki na maślance z syropem
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
400 mililitrów
75 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
4 sztuki
200 gramów
20 gramów
syrop:
500 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
75 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego włóż masło i je rozpuść 2min/80C/obr.1
Krok 2
Dodaj jaja, mleko, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon Knorr i cukier. Mieszaj 15s/obr 3.5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
Ciasto przełóż do worka cukierniczego, odetnij końcówkę i nakładaj porcje na średnio rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż naleśniki będą rumiane i złociste. Podawaj z syropem.
Krok 4
Syrop – wszystkie składniki zagotuj przez 2 minuty. Przecedź i podawaj z naleśnikami.

Dobra rada:
Do tak przygotowanych naleśników możesz również dodać kawałki jabłek lub prażone nasiona np. pestki dynia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie naleśniki na maślance z syropem
Zdecydowanie różnią się od popularnych w polskiej kuchni naleśników, będących cienkimi plackami, nadającymi się do zawijania różnego rodzaju farszów. Dzięki maślance amerykańskie naleśniki z syropem są cudownie delikatne i puszyste. Nic dziwnego, że przypadły do gustu smakoszom niemalże na całym świecie.
Dla kogo?
Fani śniadań na słodko będą wniebowzięci. Zrobienie efektownego posiłku „na bogato” takiego jak amerykańskie naleśniki na maślance nie jest pracochłonne, a poranek to pora, kiedy oszczędność czasu jest kluczowa.
Na jaką okazję?
Doskonały sposób na to, by uprzyjemnić sobie czas tuż po wstaniu z łóżka. Amerykańskie naleśniki z maślanką i syropem z powodzeniem można podać również jako podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Naleśniki uważane są za jedną z najstarszych potraw w historii ludzkości. Za pierwszy przepis na naleśniki w stylu amerykańskim uznaje się recepturę, która pojawiła się w książce kucharskiej „American Cookery” w 1796 roku.
Dla urozmaicenia:
Amerykańskie naleśniki na maślance można udekorować syropem klonowym, sosem czekoladowym lub zmiksowanymi owocami.