Składniki
3 sztuki
6 sztuk
100 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i posiekaj w piórka, wymieszaj razem ze śliwkami.
Krok 2
Połowę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, ułóż na wierzchu kawałki kiełbasy i przykryj pozostałym cebulowo- śliwkowym farszem.
Krok 3
Podlej bulionem Knorr i dopraw.
Krok 4
Kiełbasę piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni podawaj na gorąco
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna biała kiełbasa ze śliwami
Kiełbasa kojarzy się wielu osobom ze spotkaniami na świeżym powietrzu i grillem. Mamy jednak niebanalną propozycję jej przyrządzenia w domu. Białą kiełbasę możesz zastąpić inną, np. zwyczajną lub serdelową. Farsz cebulowo-śliwkowy sprawi, że całość zyska oryginalny aromat, wygląd i smak. Przyrządź go z suszonych śliwek i cebuli. Suszone owoce z powodzeniem zastąpisz świeżymi, pamiętaj jednak, by je wcześniej podsmażyć na patelni. Cebulę dodaj surową lub zeszkloną na rozgrzanym tłuszczu. Wszystkie składniki ułożone warstwowo i zapieczone w wysokiej temperaturze powinny zespolić się w pełne aromatu danie. By uniknąć przypalenia potrawy, przed włożeniem jej do piekarnika, zalej całość odrobiną bulionu warzywnego. Nie zapomnij także o mieszance przypraw. Jeśli chcesz podkreślić ostry posmak, użyj pikantnej papryki oraz pieprzu. Aromatyczną białą kiełbasę ze śliwkami z łatwością podzielisz na porcje. Możesz podawać ją z dodatkiem świeżych ziół, koniecznie z kromką chrupkiego pieczywa. Smacznego!