Baba cytrynowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru.

Krok 2

Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Na końcu wlewać powoli niezbyt gorącą Kasię, dodać sok i skórkę z cytryny.

Krok 4

Wymieszać delikatnie i wylać ciasto do okrągłej foremki.

Krok 5

Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.

Krok 6

Po upieczeniu jeszcze można ew. ciepłą babę polukrować.

Krok 7

Sok z cytryny i cukier puder wymieszać tak, by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można ponakłuwać ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również